19 Юни 2024сряда23:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

Да не допускаме модела "ГЕРБ" да се връща в управлението

Бъдещото правителство трябва да е експертно, надпартийно, програмно с ясни задачи и контрол от парламента, според лидера на БСП

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 373

„Искаме да има стабилно редовно правителство заради многото избори напоследък, политическата криза и нестабилността в България. Виждаме бъдещото правителство като експертно, надпартийно, програмно с много ясни задачи и контрол от парламента.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ на NOVA News.
По думите й ГЕРБ са червена линия за социалистите. „Неслучайно сме посветили последните десет години на борба с модела „ГЕРБ“ и сме негова единствена алтернатива - той е злото за България, което не бива да допускаме да се връща“, подчерта Нинова.
Според нея правителство между ГЕРБ и ДПС с премиер Борисов би бил най-лош вариант за България. „С нова партийна сглобка между тази или онази партия ще се повтори тази нестабилност, която гледаме в последните 3 години“, смята Корнелия Нинова.
Лидерът на БСП коментира, че от изтеклите записи на ПП-ДБ е чула задкулисие, некоректни разговори и заговори как да се превземат службите и как да се осигурят пари за изборите. „Тези записи са поредните. Преди години също бяха фрапиращи. Там се говореше „как направихме ала бала с машините при президента“, разговаряше се как да се „изпере“ Борисов и да се върне във властта. При тези хора това е последователна политика на задкулисие и на договорки. ПП-ДБ са огромно разочарование за нас“, припомни Нинова.
Според нея, за да е спокоен българският народ, Народното събрание трябва да вземе окончателно решение, както да не се изпращат войски в Украйна, така и да не се използват западни оръжия срещу цели в Русия. „Премиерът Главчев трябва да даде обяснение какво се е случило с българската позиция за Сребреница. Не може в последния момент да се променя по този начин позиция и не може тя да е повлияна от външни сили. България трябва да води собствена и независима външна политика в защита на националния си суверенитет и интерес. Борисов също има да обяснява, като председател на външната комисия“, коментира дипломатическия скандал лидерът на БСП.
Според Корнелия Нинова в България е необходимо да се направи данъчна реформа: „Освобождаване на младите хора до 26 години от плащане на данък върху доходите е една от мерките, които предлага БСП. Втората е да се въведе необлагаем минимум на прага на бедност. Международният валутен фонд и Световната банка вече говорят за това, че плоският данък трябва да се промени. Постепенно в много широка дискусия трябва да решим по каква скала да преминем към прогресивен данък.“
Политиките на БСП за децата и младите семейства са насочени към борба с демографската катастрофа. „Ние доказахме в управлението, че вземаме реални мерки за това. Благодарение на БСП има безплатни детски градини, безплатни учебници, увеличено майчинство през втората година, младите семейства, които работят и имат деца плащат по-малко данък върху доходите си. Предлагаме 10 минимални заплати при раждане на дете и 7 минимални работни заплати при раждане на второ и трето дете. Искаме да продължим тази политика, за да задържим младите в България“, каза още Нинова.
Предложението на БСП е минималната работна заплата за следващата година да стане 1100 лв. „Това е европейската политика минималната заплата да е 50% от средната, която беше приета в България по наше предложение. Затова искаме да продължи и през 2025 г. Средната заплата обаче зависи от това как се развива икономиката. Това е другият въпрос в нашата политика – стимули, подкрепа, начин да развиваме икономиката и да има реиндустриализация на страната. Двете неща са обвързани – ръст на икономиката, ръст и на заплатите“, подчерта Корнелия Нинова.
Лидерът на БСП се обяви и за продължаване на проекта „Белене“, и за развиване на АЕЦ „Козлодуй“. „Европейската комисия вече обяви ядрената енергия за зелена. Франция открива нови ядрени централи. Пагубно върху българската икономика и енергетиката е решението на сглобката да се приключи проекта „Белене“ и да се продадат реакторите на Украйна. Виждате какво се случва напоследък – от износител на електроенергия се превърнахме във вносител. Унищожаването на въглищните централи е пълна грешка. В Германия си отварят въглищните централи, нас ни карат да ги затваряме. Защо трябва да изнасяме българските въглища в Сърбия и Северна Македония, те да ги преработват и оттам да си купуваме енергията – що за „национално отговорно“ поведение е това“, коментира още Корнелия Нинова.
В заключение тя се обърна към избирателите: „Гласувайте за нас с №24 в бюлетина поне по две причини. Първо, не ви излъгахме. Не влязохме в сглобки, договорки, задкулисие, разговори в манастири, по кабинети, в скута на някого, който и да е той. Каквото говорим – това изпълняваме. Борим се с паралелната държава и задкулисието, което отнема от енергията и от парите на българския народ. Второ, когато управлявахме, доказахме, че го правим с грижа за вас – 22 млрд. лв. в най-голямата криза стигнаха за безплатни детски градини, безплатни учебници, увеличение на пенсии и минималната заплата, увеличени ваучери за храна на работници и майчинството през втората година – гарантирано от БСП, че води политика с грижа за хората.“

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ