21 Юни 2024петък12:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бюджетът не е обсъждан от Министерския съвет

Нарушаването на процедурата е безпрецедентно и скандално, заяви Сергей Станишев

/ брой: 128

автор:Дума

visibility 1531

В дневния ред на последните четири заседания на Министерския съвет липсва обсъждане на проекта за актуализиране на бюджета, съобщи вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Това е скандал, бе категоричен бившият премиер. Първото възможно обяснение според него е проектът да е обсъждан на закрито заседание, което никога досега не се е случвало. Втори възможен вариант е да е бил гласуван като решение "на подпис", което също не се е случвало. Възможен вариант според Станишев е проектът да е внесен с едноличната воля на премиера, без дори формално да е обсъден от министрите, което би било безпрецедентно нарушение на процедурите.
БСП няма как да подкрепи промяната в бюджета, която се предлага, обяви вчера председателят на НС на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро в Разград. Според него фактът, че сега се прави актуализация на бюджета след уверенията на Симеон Дянков, че бюджетът няма алтернатива, говори за пълен провал на икономическата, финансовата и социалната политика на правителството. Станишев отбеляза, че управляващите не дават разумно обяснение защо, след като залагат прогнози за по-висок икономически растеж, предвиждат с 2 млрд. лв. по-малко приходи. Това е доказателство за провала на приходната част на бюджета, бе категоричен лидерът на БСП.
Основната задача на актуализацията на бюджета е да се узакони изхарчването на резерва, натрупан от предишното правителство, каза Станишев. Докато ние спестявахме, те харчат без икономически и социален ефект, коментира лидерът на БСП. По думите му тежестта на кризата се прехвърля върху хората и управляващите се отказват от ангажименти като увеличаването на пенсиите. Всяко обещание на ГЕРБ, като правило, се оказва измама, заключи лидерът на левицата.
БСП ще поиска персонална отговорност от Дянков и екипа му, както и от екипите на НАП и Агенция "Митници", съобщи Георги Кадиев. Според него актуализацията на бюджета е признак за неспособността да се овладее контрабандата и да бъдат накарани ключови звена в администрацията да работят. От левицата предупредиха, че ще се стигне до "рязане на месо" и увеличаване на данъците, като се започне с ДДС.
Корнелия Нинова припомни, че за последните 8 месеца по усвояване на средства от еврофондовете страната ни се е сринала от 14-о на последно място в ЕС. Всеки българин губи по 1488 евро от забавянето в усвояването, заяви Нинова.

Общините с 1 милиард дългове в края на годината
Дана Русева


Заради намалението на парите на общините в края на годината те ще имат неразплатени около 1 млрд. лв., съобщи в Добрич депутатът от КБ Петър Димитров. Той алармира, че това ще влоши състоянието на местните власти и ще попречи на усвояването на европари. Димитров посочи, че през 2008 г. общините са извършили разходи за 5,3 млрд. лв., а в края на 2010 г. те ще са под 3,4 милиарда. Фискалният резерв ще бъде похарчен до санитарния минимум от 4,5 млрд. лв., смята бившият министър на икономиката. Ако ситуацията с бюджета догодина продължи да бъде лоша, България няма да има резервни пари, предупреди Димитров и коментира още един факт. В 6 общини на Добричка област са намалени драстично парите по дейности, възлагани от държавата - между 30 и 34%. Сред тях попадат и две големи червени - Добричка - с 32 на сто, и община Генерал Тошево с 31%. Съкращението в община Добрич, която е на ГЕРБ обаче, е само 17 на сто, подчерта депутатът. Наред с това средствата на общините от Добричка област за делегирани дейности ще се орежат с още с от 5 до 9 процента, посочи Димитров и добави: "Излиза, че депутатите от ГЕРБ  ще гласуват по-малко пари за областта, от която са избрани."
Липсата на идеи за стимулиране на икономическата активност ще доведе до заем от МВФ, коментира в Хасково депутатът Драгомир Стойнев. Според него и колегите му от КБ Емилия Масларова и Петър Курумбашев целта на актуализацията на бюджета е да стесни разходната част, но няма политика за приходната част.

 

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 126

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 115

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 123

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 137

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ