19 Юни 2024сряда20:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ирена Анастасова:

БСП предлага 5% от БВП за образование

Вече всички партии признават, че ние сме били прави за реформата в образованието, заяви кандидатът за народен представител

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 1480

Водачът на листата на „БСП за България“ за 11 МИР Ловеч Ирена Анастасова ще отстоява финансиране на образованието не по-малко от 5% от БВП, какъвто е средният процент за образование и наука в ЕС. Тя представи визията на партията за образованието в тв интервю.
„Всички сериозни забележки, които сме имали към Закона за предучилищно и училищно образование, вече са потвърдени на практика и всички политически сили започват да признават това, включително и ГЕРБ, които са автори на този закон", заяви Анастасова.
По думите ѝ всички виждат, че през всичките години БСП са били прави – и за единия учебник по предмет, и за пълен преглед на учебните програми и учебното съдържание, и за проблемите с квалификацията на учителите.
„По време на съвместното ни управление с ПП-ДБ се започна работа учебното съдържание да се направи такова, че детето да разбира какво чете, да съответства на неговата възраст и на неговите психологически особености, за да може това да му е приятно и да не отказваме децата от училище. Този преглед на учебното съдържание тогава започна, сегашният министър ме уверява, че продължава, но аз до този момент резултат не виждам. Ако не променим учебните програми, нищо няма да направим“, посочи Анастасова.
Тя определи състоянието на науката и висшето образование като „катастрофално“, като изтъкна, че едва в това Народно събрание се е гласувало увеличаване на заплащането там - нещо, за което БСП настоява през последните 6 години.
„Виновни за състоянието но образованието, науката и културата, за която още не сме постигнали 1% от БВП, са предходните управления и най-вече ГЕРБ, които управляват повече от 12 години“, категорична бе Анастасова.
Тя коментира наболелия проблем с ловешката болница, с който се занимава в последните 2 мандата.
"Задавала съм въпроси и съм се срещала с министри на здравеопазването, защото болницата е държавна, а в последните 3 години са закрити 8 отделения. 116 000 души в област Ловеч на практика са оставени без здравеопазване, хората ходят в Плевен, в Троян, където болницата, макар че е общинска, нашият кмет от БСП Донка Михайлова проявява неимоверни усилия и я поддържа жива“, заяви още Анастасова.
„Когато говорим за демографска катастрофа, това е едно от малкото неща, които можем да направим. Можем да помогнем на семействата с отглеждането на детето през втората година – ние искаме заплащането за това да се изравни с минималната работна заплата. Има и редица други стъпки, които предлагаме и които изискват повече средства, но тези конкретно не изискват кой знае какво финансиране, за да се случат“, посочи Анастасова.
Тя се обяви за децентрализация на бюджета, така че по-голямата част от данъците да остават в общините. По думите й това трябва да се случи, защото кой най-добре от общината знае от какви пари и за какво има нужда. „Не може държавата да дава едни средства и по този начин управляващите да държат в ръцете си всички кметове и на приближените си да дават, а на другите – не“, категорична е Анастасова.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 306

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 280

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 315

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 277

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ