30 Юни 2024неделя09:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борислав Гуцанов: Езикът на омразата към България е издигнат в ранг на държавна политика в Република Северна Македония

Декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“

автор:Дума

visibility 1609

Изразяваме сериозна тревога, свързана с последните политически сигнали, идващи от новоизбраното правителство на Република Северна Македония. Това са изявления с антибългарска, но едновременно и с антиевропейска насоченост. Не сме уверени колко силно ги вълнува преговорният процес за членство в ЕС, но даже и при нежелание в този момент, жизнено необходимо е да не се вреди на изграждането на добросъседските отношения между два братски народа с общи исторически корени. 

Оценяваме като недопустими изявленията на новия министър-председател на Република Северна Македония, които поставят под въпрос всички досегашни усилия за намиране на път към добросъседство между нашите две страни и за отваряне на вратата на Република Северна Македония към членство в ЕС. Ескалиращият национализъм, който се насърчава от президента, а сега вече и от министър-председателя, хвърля тежка сянка върху европейското бъдеще на страната. 

БСП настоява за категорични мерки от страна на българските власти, за да бъдат пресечени системните опити за запазване на дискриминационното отношение към гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и да се противопостави на пряката намеса във вътрешните работи на страната ни с търсенето на несъществуващо македонско малцинство в България. 

Очакваме македонската страна да изпълнява стриктно поетите договорни ангажименти както по Двустранния договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, така и по отношение на Преговорната рамка, одобрена от всичките 27 страни членки на ЕС. 

Настояваме правителството да подготви ясна стратегия за развитие на отношенията с Република Северна Македония, като планира и необходимото финансиране за насърчаване на търговско-икономическите, транспортните, културните връзки между двата народа. Като в същото време продължи да настоява за трайно преустановяване на дискриминацията към българите и на езика на омразата към България, издигнати в ранг на държавна политика. 

БСП държим да стане ясно, че правим разлика между народа на Република Северна Македония, който иска добросъседство, близки отношения с България и бързо присъединяване към ЕС, от една страна и от друга страна, правителството и неговите структури, които са превърнали народа си в заложник на собствените си неясни интереси. 

Настояваме българското правителство и институциите като цяло да продължават да отстояват българските позиции пред международните ни партньори и да не допускат никакво отстъпление по отношение на вече постигнатите договорености.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1496

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1175

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1058

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1017

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1055

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 999

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ