09 Октомври 2024сряда00:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Драгомир Стойнев: Нови ядрени мощности, в това число АЕЦ Белене, е позицията на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА!

Зелената сделка е една огромна несправедливост към българската енергетика, смята социалистът

автор:Дума

visibility 772

 "Зелената сделка  убива нашите икономики и трябва да се предоговори. Тази сделка засяга всички 27 държави от ЕС. Тя има за първа цел - до 2030 да намалим вредните емисии с 55 процента. Това важи за всичките 27 страни, а не за отделни държави. От 1990 година България е намалила своите емисии с 40 процента, Естония със 75 процента, Литва, Латвия и Румъния са с 55 процента. Обаче една Франция и една Нидерландия са на 18 процента. За миналата година Австрия и Испания пък увеличават своите емисии. По този начин бедните държави плащат сметката на богатите. И ние казваме, че това не може да продължава!"

Това заяви водачът на листите на "БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" в Стара Загора и Разград Драгомир Стойнев по време на  предизборен дебат за развитието на енергетиката ни в ефира на БТВ.

Социалистът разясни, че в резултат на политиката на управляващите сега България изнася своите своите въглища за Македония и Сърбия. Там те произвеждат енергия, която ни я продават обратно и замърсяват без ограничение, защото не са държави членки на ЕС.

 Драгомир Стойнев призова Европейската комисия да преразгледа  цената на вредните емисии, която да стане административна, а не финансов инструмент. Тоест тези, които изпълняват своите квоти за емисии да плащат по-ниска цена спрямо тези, които не полагат усилия да намалят вредните емисии

"В  Плана за възстановяване и устойчивост ПП-ДБ заложиха намаляване на емисиите с 40 процента не спрямо 1990 година, а спрямо 2019 година!  Това е огромен удар върху въглищната енергетика. Държавите от Югоизточна Европа трябва да дадат сериозен отпор. Без въглищната енергия ще страдаме много. България губи своето производство, хората остават без работа. Нали щяхме да запазим централите, както от ПП-ДБ обещаваха - заедно с Пеевски и  Борисов на миньорите, че ще работят. Миньорите за пореден път бяха излъгани ", коментира Стойнев. 

Той посочи, че  всички експерти прогнозират към 2027 година много голям недостиг на електроенергия в Югоизточна Европа и че цената на тока ще се увеличи:  

"Ето какво предлагаме от БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" - либерализацията на цените на тока за битовите потребители да отпадне от пътната карта, заложена в ПВУ. Европейската комисия може да го иска, но няма дата, която да ни задължава. А в министерствата цари пълен хаос. Никой там не знае кой е енергийно беден."

По отношение на ядрената енергетика Стойнев припомни още веднъж, че Европа ще има нужда от енергия и че България трябва да строи нови ядрени блокове, защото това е чиста енергия, с която да задоволим нуждите на България и Европа, особено ако продължи войната. Социалистът призова отново да се замразят преговорите за продажба на ядрените блокове за АЕЦ Белене на Украйна.

"Неслучайно ние сме против да се продава нашето ядрено оборудване на Украйна. То може да ни е нужно, защото третият парогенератор на 6 блок на АЕЦ Козлодуй създава проблеми за бъдещето нормално функциониране на блока. Такива парогенератори има в реакторите от Белене и те могат да бъдат заменени при необходимост. Продажбата на оборудването на АЕЦ Белене ни лишава да заменим дефектният парогенератор с нов. За мен това е национално предателство  да подаряваме това оборудване на Украйна. Така че нови мощности са необходими - както 7 и 8 блок на Козлодуй, така и Белене. Това е позицията на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА", каза в заключение Драгомир Стойнев.

"Топлофикация София" е единствената губеща топлофикация в света

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 191

Властта спешно отпусна пари за земеделци и животновъди

автор:Дума

visibility 803

/ брой: 191

У нас можело да се съхранява отработеното ядрено гориво до 2032 г.

автор:Дума

visibility 694

/ брой: 191

Българите най-често изолират дома си, за да пестят ток

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 191

Салвини обвини ЕК в "екотероризъм"

автор:Дума

visibility 724

/ брой: 191

Социалистите в Гърция избират нов лидер

автор:Дума

visibility 698

/ брой: 191

"Хизбула": Няма място за Израел в региона

автор:Дума

visibility 798

/ брой: 191

Накратко

автор:Дума

visibility 1009

/ брой: 191

Кървава годишнина

автор:Юри Михалков

visibility 726

/ брой: 191

Контрол

автор:Барбара Пейчинова

visibility 898

/ брой: 191

50 нюанса тъпо

visibility 718

/ брой: 191

Млада вълна срещу обичайните заподозрени в 23 МИР

автор:Дума

visibility 797

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ