12 Ноември 2024вторник04:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в следващите дни, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Прогнозите на метеоролозите са за влошаване на времето, понижение на температурите и снеговалеж. За 12 ноември е определен жълт предупредителен код за опасно време в Северозападна и Централна България в областите Видин, Монтана, Враца, Софийска област, София-град, Перник, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Сливен, Стара Загора и Пловдив. През нощта срещу вторник във високите планински части в Северозападна България дъждът ще премине в сняг. Прогнозите за Централна България са, че в Стара планина и Предбалкана ще се образува снежна покривка, която на места е възможно да достигне до 10 см. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в следващите дни, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Прогнозите на метеоролозите са за влошаване на времето, понижение на температурите и снеговалеж. За 12 ноември е определен жълт предупредителен код за опасно време в Северозападна и Централна България в областите Видин, Монтана, Враца, Софийска област, София-град, Перник, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Сливен, Стара Загора и Пловдив. През нощта срещу вторник във високите планински части в Северозападна България дъждът ще премине в сняг. Прогнозите за Централна България са, че в Стара планина и Предбалкана ще се образува снежна покривка, която на места е възможно да достигне до 10 см. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

Утрото е добро на сит стомах, или какво закусват по света

Първата трапеза за деня често не само разкрива вкусовете, но и представя характерните обичаи и историята на всеки народ

/ брой: 91

автор:Альона Нейкова

visibility 3610

Утрото на почти всеки човек на Земята започва със закуска. От малки знаем, че тя е едно от най-важните хранения за деня. А в различни страни по света съществуват интересни традиции, свързани с ястията, сервирани за първото хапване.



Най-често за закуска в България се консумира баница. Прави се с извара или сирене, като през пролетта към тях се добавят праз, пресен лук, спанак или коприва (на вкус). Хапва се с кисело мляко, айрян или боза.
В Русия и някои страни от бившия Съветски съюз традицията повелява закуската да е най-напред засищаща. Затова се набляга на овесената каша, грис с мляко, омлет с кашкавал, кренвирши или шунка, филии с краве масло, блини, палачинки със сладко или мед и т.н. Сутринта обикновено се пие чай или кафе, някои предпочитат мляко или какао.
Украинците обичат домашна извара, кашкавал, всякакви разновидности на ястия с яйца, сандвичи и печива (пирожки, кифлички и други тестени варианти). Също така на сутрешната трапеза може да се видят не само каши, но и супи, както и кюфтета.
Основният принцип на американската закуска е "Бързо и лесно". В Щатите се гордеят с уредения начин на живот, но няма как да скрият, че фастфудът играе в него немаловажна роля. Най-често в Америка закусват с хамбургер или донат с пълнеж, придружени от кафе (обикновено без кофеин) в картонена чашка. Също така хапват мюсли или корнфлейкс с прясно мляко. Ако не бързат, си правят препечени филийки, които намазват с фъстъчено масло. Любопитно е, че някои жители на САЩ не виждат нищо лошо да изяждат сутрин остатъците от вечерята.
Сигурно мнозина са чували за английския брънч. Колкото и превзето да звучи тази дума, всъщност иде реч за мазни и тежки (за стомаха) ястия, които обикновено се сервират на туристите. Гостите на Острова се гощават с пържен бекон, няколко кренвирша, яйца на очи и препечени филии с масло. Ако местните наистина закусваха с подобна храна, нямаше да остане и следа от талията им. Такъв сутрешен пир някои англичани си позволяват най-вече през почивните дни. Всъщност според вековна традиция първото ястие за деня включва гъби, домати, овесена каша, печен фасул, яйца (варени или на очи), хрупкави картофени кюфтета и пържена кървавица. Закуската се смята за непълноценна, ако липсват печени филии, намазани с масло, конфитюр или мед. Сервира се всичко с чай, кафе или портокалов сок.
В Германия обикновено сядат на масата в 7-8 ч. и обичат добре да си похапнат. В тази страна залагат на кифли, масло, мармалад, варени рохки яйца, шунка и кафе. Трябва да се отбележи, че за всеки регион са характерни някои допълнения - на места обичат кашкавал, други пък залагат на пастет или плодове. Обаче напоследък са доста популярни т.нар. сухи закуски - мюсли, корнфлейкс и снаксове.
В Китай първото ястие за деня се смята за много важно и отговорно. Традицията повелява сутрин да се яде ориз с пиле и задушени зеленчуци, пекинско зеле със сос, яйчени спагети, оризови кнедли, кифлички с месо и палачинки. За пиене се предпочита чай или соево мляко, в което се топят парчета пържен хляб. Храната в ранните часове на деня е толкова засищаща, че трудно може да се направи разлика с обяда или вечерята. А в неделя закуската може да бъде още по-разнообразна, като се добавят различни пирожки и кифлички.
Във Франция обаче не е прието да се закусва обилно. Сутрин никой няма и да си помисли да сложи в устата кашкавал, месо, риба или салата. Първото хапване е толкова незначително, че дори се нарича le petit dejeuner (малка закуска). В страната на изискания вкус предпочитат в ранните часове на деня да се залъгват с кафе, придружено с миниатюрен кроасан или рогче.
Италианците също обичат да закусват с кифли и силно кафе или капучино. Децата обикновено пият мляко и горещ шоколад. Също така се набляга на хляб със салам или сандвичи с масло и кашкавал.
Любимото сутрешно ястие на испанците са чурос - пържени пръчици (тип тулумбички) от тесто, замесено с пшенично брашно, приготвени в зехтин, а за пълнеж се използва крем или шоколад. Сервират се с черно кафе или ароматно горещо какао.
В Гърция обичат за закуска да хапват кифлички или бугаца. Лакомството прилича на щрудел, прави се от бутер тесто, а вътре се слагат кашкавал, кайма, спанак или нещо сладко.
С присъщата на японците загриженост за здравето в Страната на изгряващото слънце рано сутрин залагат на балансирана и полезна закуска. Най-често тя включва супа от морски продукти, омлет, ориз, боб, мариновани зеленчуци.
От всички споменати страни закуската в Индия може би е най-необичайната. Любопитното е, че там на трапезата изцяло отсъстват вилици и лъжици, а се яде с дясната ръка. Смята се, че именно тя служи за "чисти дела" - тоест да храни тялото. Ястията се сервират на специална табла от мед, на която има много специални отделения, наричани катори. Индийската закуска доста засища и обикновено съдържа питка от прясно тесто и ориз, както и палачинки с пълнеж, леща, сосове, плодове и зеленчуци.
Традиционната лека закуска в Австралия е съобразена с топлия климат в региона и се състои от чай/кафе, препечени филии, плодове и задължително веджимайт - националното ястие на континента, представляващо кафява смес от бирена мая, лук и целина, която се намазва върху филии, кифли или солени бисквити.
Бразилците не са претенциозни към храната и много от навиците, свързани с трапезата, са взели от европейците. Затова класическата закуска в страната на контрастите включва кафе, кифла с шунка и кашкавал, плодове и фрешове.
В Турция пък залагат на здравословната храна: маслини, козе сирене, домати, краставици, варени яйца, пълнозърнест хляб. Също така сутрешната трапеза съдържа айрян и мед, който се добавя в чая или кафето.
Хафраграутур ще ви сервират в Исландия. Всъщност това е овесена каша, приготвена с вода и мляко, сервирана с кленов сироп, краве масло и плодове или кефир.
В Египет за традиционно се смята ястието фул медамес, което съдържа боб, сварен на бавен огън, а за подправка използват чесън, лимонов сок и масло. Също така на вкус и по желание се добавя кайенски пипер, тахини сос, яйца и зеленчуци.
Националната кухня заема важно място сред основните характеристики на културата и традициите на всяка страна. Именно затова туристите се стремят да опитат характерните за региона ястия. Защото трапезата на местните често разкрива не само вкусовете, но и представя характерните обичаи и историята на народа.


На здравословното сутрешно хранене залагат в Турция


Тежка и мазна е закуската във Великобритания


Леко похапват във Франция


Балансът е важен в Япония

"Бързо и лесно" е девизът в САЩ


Без прибори ядат в Индия


Националната особеност на Австралия

Качеството на водата се влошава

автор:Дума

visibility 733

/ брой: 215

Русия обединява най-големите си петролни компании

автор:Дума

visibility 980

/ брой: 215

Рекорден интерес към търг на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 807

/ брой: 215

Държавата иска повече права върху "ЛУКойл Нефтохим"

автор:Дума

visibility 1068

/ брой: 215

1500 са руските загуби на ден в Украйна

автор:Дума

visibility 1028

/ брой: 215

СИРИЗА се разцепи

автор:Дума

visibility 812

/ брой: 215

Арестуваха турски журналист за огласена новина

автор:Дума

visibility 892

/ брой: 215

Накратко

автор:Дума

visibility 995

/ брой: 215

Ако няма разум

автор:Ина Михайлова

visibility 1136

/ брой: 215

Задънена улица

автор:Таня Глухчева

visibility 602

/ брой: 215

Равносметката на 35-те години преход

автор:Искра Баева

visibility 722

/ брой: 215

Ще бръкне ли 51-вото НС в кутията на Пандора

visibility 636

/ брой: 215

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ