20 Август 2024вторник17:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

София разпраща близо 200 000 тона боклук из цяла България

/ брой: 158

автор:Дума

visibility 84

Столична община е на път да реши проблема какво да прави с боклука, който софиянци произвеждат, и как да намали депонирането му за сметка на преработка и оползотворяване, сочи разследване на "Сега". Кметството е избрало фирми по всички 8 позиции от обществената поръчка за търсене на компании, които да приемат произведеното RDF-гориво от отпадъци в общинския завод в село Яна. Общината е на път да сключи договори за пласирането на до 195 000 тона преработена смет и изразява готовност да плати до 22,6 млн. лв. без ДДС на приелите я дружества за срок от 1 година.
Циментовият завод на "Холсим" ще получи общо 90 000 т боклук, за които ще му бъдат платени по 52 лв. без ДДС на тон.
Два ТЕЦ-а, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, са  компании, определени да приемат софийския RDF. Това са "Топлофикация-Сливен" и "ТЕЦ-Бобов дол".
Четвъртият партньор на Столична община ще бъде консорциумът ХМД-ИС. Основният участник в него е фирмата "Индустриални суровини". Тя беше част от предишния търг за оползотворяване на гориво от боклук в последния мандат на Йорданка Фандъкова.
ДУМА припомня, че около RDF-а, произвеждан в завода в село Яна, се разгоря шумен скандал в Столичния общински съвет през пролетта. Беше публикувано видео как подготвеното гориво се заравя в земята и попитаха защо не се оползотворява. След направена проверка от Регионалната инспекция по околна среда беше установено, че няма нередности.

Двойно по-ниски добиви от слънчоглед

автор:Дума

visibility 643

/ брой: 158

Повече пари за изостаналите райони искат фермери

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 158

Ядем грузински сафрид и турски калкан

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 158

Експерт: Възможно е ново поевтиняване на горивата

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 158

Проливни дъждове и наводнения в Европа

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 158

Oсвободиха четирима българи на Халкидики

автор:Дума

visibility 636

/ брой: 158

Над 300 мигранти за ден в Испания

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 158

Украйна отново въведе режим на тока

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 158

Маймуната и ядреният реактор

автор:Александър Симов

visibility 660

/ брой: 158

Къде гледа БНБ?

автор:Нора Стоичкова

visibility 692

/ брой: 158

Безработица: Ефектът на еврозоната

автор:Гарабед Минасян

visibility 623

/ брой: 158

Възможен ли е компромис по сделката с "Боташ"

visibility 672

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ