20 Юли 2024събота01:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Парламентът прие предложението на БСП за закупуване на специализирана техника за гасене на пожари

Иван Иванов: Разчетите и закупуването на техниката не трябва да се бавят

автор:Дума

visibility 960

„Макар и да е закъсняло, това решение трябва да се вземе. Ситуацията с пожарите не е от вчера и от днес“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България Иван Иванов в пленарна зала при гласуването на предложението на левицата за закупуване на специализирана летателна техника за гасене на пожари за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Той подчерта, че в последните няколко години е видно, че климатичните промени довеждат до изключително опасни за живота и здравето на хората бедствия като горски пожари, които прерастват в изгаряне на почти цели населени места.

„Подходът сега на консенсус между политическите сили по този въпрос е добър, дано това се пренесе върху цялостната работа на този парламент“, заяви Иванов. Според него това зависи кой до колко може да превъзмогне вътрешнопартийния си егоизъм. „Приветстваме, че подкрепяте нашето предложение да се закупи нужната  техника. Ясно е, че без нея няма как да бъде загасен горски пожар, особено в иглолистни гори, които са като буре с барут в  тези горещи времена. Апелирам Министерски съвет, Министерство на финансите час по-скоро да направят разчетите, какви средства са необходими за закупуването на такава техника“, каза още зам.-председателят на ПГ на левицата. 

Иванов подчерта, че може да са необходими и промени в Закона за обществените поръчки, за да може за бъде закупена по-бързо техниката. Той бе категоричен, че не трябва да се допускат ситуации, в които да се забавя този процес, защото една или друга фирма обжалва, защото хората се нуждаят от помощ сега. „Министерство на вътрешните работи има нужда от тази техника на разположение незабавно, за да може да изпълнява своите функции по-бързо и адекватно при мащабни горски пожари. На всички е ясно, че наличната техника в Министерство на отбраната няма как да покрие всички пожари“, заключи Иван Иванов.

След неговото изказване народните представители единодушно приеха предложението за решение на БСП. Припомняме, че вчера по искане на депутатите от ПГ БСП за България се проведе извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси, на което бяха обсъдени предложените от социалистите мерки за справяне с пожарите и последствията от тях. 

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 987

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 1004

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 995

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 968

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ