30 Септември 2024понеделник11:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: НОВА ТВ

Заменят месото в колбасите със сухожилия, хрущяли и захар

автор:Дума

visibility 4302

Важно е да разпознаваме качествените колбаси, да знаем какво означава съкращението МОМ на етикета и какви са основните ключови показатели, които гарантират добрия избор.

"МОМ означава механично отделено месо. Това е ниско качество месо, остатъци от сухожилия и хрущяли. В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в предаването "България сутрин".

Как да разпознаем качествения шпеков салам?

Гостът отбеляза, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.

"Истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция - малки парченца месо. Когато имат фина консистенция - както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.

Парламентът приключи по обиден начин за гражданите

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 185

България трябва да има независима външна политика

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 185

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на БЛС

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 185

Вместо диктовка на НВО в 4 клас въвеждат текст за редактиране

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 185

Ниски добиви на слънчоглед, олиото може да поскъпне

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 185

Вносът на украински мед у нас е скочил с 61%

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 185

Зъболекарите искат въвеждане на данък за вредните храни

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 185

Работодатели уволняват чрез съдебни изпълнители

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 185

Евакуират поетапно българите от Ливан

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 185

В САЩ не сложиха знамето на РСМ

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 185

75-годишно приятелство между България и КНР

visibility 1

/ брой: 185

Социалдемократите застанаха зад Шолц

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 185

Писна ни от глупости

автор:Мая Йовановска

visibility 1

/ брой: 185

Държава на изпитите

автор:Барбара Пейчинова

visibility 1

/ брой: 185

Площадна геополитика

автор:Юри Михалков

visibility 1

/ брой: 185

БСП иска предоговаряне на условията по Зелената сделка

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ