21 Август 2024сряда16:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борислав Гуцанов:

Да изчакаме решението на Радев, да не попълваме "домовата книга"

Партиите в НС не се разбраха как да се излезе от конституционната криза

/ брой: 159

автор:Дума

visibility 305

Да изчакаме президентът да вземе своето решение как да се излезе от конституционната криза със служебния кабинет. Това заяви пред журналисти председателят на ПГ "БСП за България" Борислав Гуцанов след председателския съвет в НС. По думите му сърцевината на проблема е, че не може Конституцията да бъде променяна по такъв безобразен начин. В момента ние берем плодовете от връзката между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, коментира Гуцанов.
На въпрос дали ще подкрепят попълването на така наречената "домова книга", за да може да се избере служебен министър-председател, той отговори, че не може да се подхожда по такъв начин.
Завчера бяха предвидени две срещи - председателски съвет и сбирка на всички без групата на ДПС и Делян Пеевски.
Първата продължи около час. Още сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че няма да прати свои хора на нея. "Възраждане" също отсъстваха, а ПП-ДБ си тръгнаха щом видяха Делян Пеевски. Втората среща  изобщо не се е състоя. Съгласие не беше постигнато, понеже всеки настоява за нещо различно.
В началото на председателския съвет Кирил Петков и Делян Пеевски се скараха за това дали преди време е съпредседателят на ДПС е седял на задната седалка на кола, в която били зам.-председателят на ДАНС Петър Петров и Калин Стоянов и го увещавали да е министър на вътрешните работи. "Да, интервюирах Калин Стоянов и съм се срещал с него в кола, но това беше, защото беше предложение на ГЕРБ. Препоръча ми го Мария Габриел и исках да проверя дали този човек има възможност да бъде министър на вътрешните работи", призна Петков.
На влизане в сградата от ИТН настояха да се премахне поправката в Конституцията за служебните кабинети. Тошко Йорданов я определи като „тъпа“ и посочи, че има няколко варианта за изход от забърканата „политическа каша“. "Има няколко варианта, които трябва да се направят бързо – избор на двама нови заместници на Сметната палата, омбудсман, заместник-омбудсман и един подуправител на БНБ, настоя той. „Ситуацията я забъркаха Борисов и Пеевски. Трябва да мълчат и да се извинят, а всички останали трябва да намерим вариант как да излезем от бъркотията, която те забъркаха“, обясни Йорданов.
„Ако парламентът се мобилизира и има мнозинство за това, до към средата на септември могат да се случат тези неща със съкратени срокове. Това означава, че изборите отиват някъде към средата на октомври“, коментира той.
Народното събрание има правомощия да избере хората от „домовата книга“, коментира пък Кирил Петков
Междувременно от ГЕРБ се сетиха да поискат Калин Стоянов да бъде освободен като вътрешен министър след като дълго време го защитаваха. Кандидатът за служебен премиер Горица Кожарева постъпи прибързано, тя трябваше да подаде друго име за вътрешен министър, посочи Бойко Борисов. Той призовава президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев да намерят формула да отстранят Стоянов, да намерят приемлив за всички кандидат и по най-бързия начин да се отиде на избори. А с колегите да мислим какво ще правим след изборите", допълни лидерът на ГЕРБ.
Пеевски отвърна на удара и обяви, че ако уволнят сега действащия служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов, той ще го покани за водач на листа на ДПС за предстоящите избори.

Дървата за огрев поскъпнаха с 8-10%

автор:Дума

visibility 802

/ брой: 159

Прогнозират епизоди на по-висока инфлация

автор:Дума

visibility 787

/ брой: 159

Сетиха се да проверят високите сметки за вода

автор:Дума

visibility 756

/ брой: 159

Киев забрани Руската православна църква

автор:Дума

visibility 766

/ брой: 159

Освободиха задържаните българи на Халкидики

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 159

Босненската полиция застреля мигрант

автор:Дума

visibility 730

/ брой: 159

Накратко

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 159

Социология отвъд реалността

автор:Александър Симов

visibility 803

/ брой: 159

Президентът не е нотариус

visibility 812

/ брой: 159

Спомени от бъдещето оживяха на връх Бузлуджа

автор:Юлия Кулинска

visibility 816

/ брой: 159

В търсене на адекватното ляво

автор:Валентин Георгиев

visibility 802

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ