01 Юли 2024понеделник15:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Драгомир Стойнев предупреди:

Има опасност АЕЦ "Козлодуй" да остане само с един блок

Шести реактор е постоянно в ремонт, заради проблемите с парогенератора

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 76

ПГ на "БСП за България" внесе решение в Народното събрание за спиране на преговорите и действия по продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене“. Социалистите предлагат то да бъде използвано за АЕЦ „Козлодуй“, ако се установи, че е съвместимо. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Драгомир Стойнев на брифинг в кулоарите на парламента.
"На изслушването на министъра на енергетиката, касаещо разлива на радиоактивна вода в АЕЦ "Козлодуй“, стана ясно, че шести блок е постоянно в ремонт. Една от причините е проблеми с парогенератора. Ако се случат подобни аварии в бъдеще, той може окончателно да спре", опасява се Стойнев.
По думите му от изслушването на енергийния министър се е разбрало също, че има две становища на НЕК, според които оборудването на АЕЦ "Белене" е съвместимо.  
"На този етап ще бъде национално предателство, ако се продължат преговорите за продаване на това оборудване на Украйна. Ако трябва, да дойдат експерти от Международната агенция по атомна енергетика и да кажат дали то може да се ползва в АЕЦ „Козлодуй“. И ако може, не виждаме никаква причина да го продаваме“, заяви Стойнев.
Според него закупуването на нов парогенератор може да отнеме 4-5 години. Той предупреди, че има голяма опасност атомната електроцентрала да остане само с един блок.
"Призоваваме всички политически сили да подкрепят това решение. Нека се обърнат към международни специалисти, да направят комисия, да се състави доклад и на негова база да се вземе решението дали това оборудване да остане за нашите нужди, ако то е годно. Тук става дума за държавна политика в сферата на енергетиката. Важно е да осигурим спокойствието на българските граждани и производството на електроенергия от шести блок", каза още Стойнев.  
Междувременно стана известно, че служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е взел решение да назначи сегашният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов за изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг", съобщиха от ведомството.
По информация на "Медиапул" освободеният от поста Иван Андреев ще заеме мястото на Николов в ядрената електроцентрала, чийто шести блок в момента е спрян заради теч на един от четирите парогенератора и не се знае кога ще бъде отстранен проблемът. От ръководството на "Българския енергиен холдинг" е махнат и Диян Димитров, а от борда на АЕЦ "Козлодуй" – Галина Тодорова.
Така Иван Андреев, който вече е бил начело на ядрената централа, отново ще я оглави, а Валентин Николов пък ще се върне обратно на върха в енергийния холдинг. Какви са мотивите за решението на Малинов не се посочва.
Рокадите в ядрената централа и собственика й БЕХ се правят с цел решаване на проблема с теча на шести блок, който бе изключен от енергийната мрежа на 14 юни за ремонт на парогенератора, пише "Медиапул". По-кардинално решение за справяне с теча щяло да се вземе при спирането през октомври за годишния планов ремонт и презареждането със свежо ядрено гориво.

ГДБОП разби база за производство на фалшиви пари

автор:Дума

visibility 202

Как да се предпазим от пожари?

автор:Дума

visibility 221

Без Корнелия Нинова на прекия избор

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 122

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 122

Токът поскъпва средно с 1,77%, парното поевтинява с 8,47%

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 122

Лихвите по потребителските кредити тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 122

ДДС приходите няма да излязат и тази година

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 122

Служебната власт с нов заем от 400 млн. лв. през юли

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 122

Третата световна ще започне от Израел

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 122

Франция избира Национално събрание

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 122

Орбан обяви нова група в Европейския парламент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 122

Докъде се докарахме

автор:Мая Йовановска

visibility 184

/ брой: 122

С такси, без такси

автор:Деси Велева

visibility 152

/ брой: 122

Избори

автор:Марин Милашки

visibility 153

/ брой: 122

Голямата цел на БСП - обединението в ляво

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ