България лидер в производството на чер хайвер
/ брой: 256
Марин Томов
Звучи необичайно, но според последните данни на ЕС България е на едно от челните места в Европейския съюз по производство на черен хайвер. Първенци са Италия и Франция. Русия, която не е член на ЕС, разбира се, не отстъпва лидерското място в света по добив на този деликатес.
През последните години в България се появиха редица рибовъдни стопанства, в които изкуствено се отглеждат и "доят" есетрите. Специалистите поясняват, че майките стават полово зрели едва на 7-8 годишна възраст, след което започва производството.
Черният хайвер, който се добива от есетровите риби, е много ценен. Стойността му непрекъснато расте, като 1 кг от него вече струва на международния пазар 3 хиляди евро. Най-добри резултати у нас получават рибовъдите от язовирите Кърджали, Доспат и Ивайловград.