13 Юли 2024събота19:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Йотова: Премахването на визите за турските граждани се случва под натиск

Турция търгува със задължението си да приема обратно бежанци от Гърция

автор:Дума

visibility 1928

"Решението се взима под натиск, защото Турция търгува визите със задължението си да приема бежанци обратно на своя територия от Гърция. Няма анализ и за политическите последици от решението за визите. Не сме готови да приемем нова голяма вълна на икономическа миграция от Турция, да не говорим мнозината, които ще потърсят и политическо убежище, най-вече хората от кюрдски произход. Създаваме нова кризисна ситуация, защото всяко прибързано решение и прецедент под натиск е заплаха за сигурността на европейските граждани." Това заяви Илияна Йотова по време на дебата в Европейския парламент по освобождаването на Турция от визовия режим за ЕС. Няма сериозни гаранции за достоверността на паспортите, за рисковете от фалшификация и търговия с лични документи, смята Йотова. Тя изрази съмнения и за готовността на турските служби да си сътрудничат с европейските им колеги и за промяна на антитерористичните закони. "Комисията не може да ни убеди, че са изпълнени всичките 72 критерии за отмяна на визите. Недопустимо е да не попитате и националните парламенти", заяви българският евродепутат. Европейският съюз постави през март 72 изисквания пред турските власти за отпадане на визите. Досега Турция е изпълнила всички с изключение на 5 изисквания. Те включват действия в сферата на борбата с корупцията, защитата на данните, правното сътрудничество с всички държави в ЕС, взаимодействието с Европол и промени в законодателството за борба с тероризма. Европейският парламент изрази ясна и единна позиция, че няма да подкрепи освобождаването от визи, докато не бъде убеден, че всички критерии са напълно изпълнени и се прилагат ефективно. Европейската комисия смята, че Турция демонстрира ангажираност и решимост и ще продължи да действа по освобождаването на турските граждани от визов режим. Турският президент Реджеп Ердоган, от своя страна, се надява това да се случи до октомври тази година.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1152

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1070

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1242

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1250

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1248

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1141

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1151

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ