03 Октомври 2024четвъртък22:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Драгомир Стойнев: Друга България е възможна – икономически стабилна и социална, но само при национален консенсус

автор:Дума

visibility 730

„Хаосът в политиката подкопава основите на държавността. Умората от изборите е разбираема, дълг на политиците е да представят конкретни политики и да търсят консенсус в името на България“. Това каза Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ по време на представянето на програмата и кандидатите за народни представители за предстоящите на 27 октомври парламентарни избори за 18-ти МИР-Разград. На събитието в препълнената зала на Общински културен център – Разград, присъстваха кметът на града Добрин Добрев, общински съветници, граждани и симпатизанти от цялата област.

„Разград трябва да има своя народен представител в лявото пространство, защото именно лявото има потенциала да бъде фактор на стабилност и разум, на фона на крайностите в българския политически живот“, сподели Драгомир Стойнев. Той подчерта, че създаването на коалицията „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ е знак за нов път, не само за лявото, но и за националната политика.

Втори в листата на коалицията е Филип Попов – юрист и член на предишни Народни събрания. Попов подчерта, че тежестта от купения и контролиран вот може да бъде преодоляна с активност и гласуване.

Залата посрещна с искрени аплодисменти и третият – Николай Пенчев, общински съветник от БСП и добре познато лице сред социалистите в Разград. Пенчев обяви, че както винаги, БСП няма да подведе своите избиратели и ще изпълни всеки от поетите ангажименти пред тях в Разградско.

Драгомир Стойнев бе категоричен, че хаосът в политиката продължава да руши устоите на държавността и то в сложна външнополитическа ситуация и на фона на големи социално-икономически предизвикателства пред страната. „Конфликтите, които раздират политическото пространство, противопоставянето между политически институции, са изключително опасни днес“, обяви Стойнев.

Стойнев постави акцент върху конкретни мерки в програмата от 100 решения на Коалиция „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ и подчерта, че те са логично продължение на успешно прокараните от левите предложения за безплатни детски градини и за безплатни учебници за всички ученици до 12 клас.

Повишаване на доходите, с акцент върху най-уязвимите е първата мярка в програмата. Тя предвижда изпреварващ ръст на минималната работна заплата спрямо брутния вътрешен продукт, минимум 50% от средната брутна работна заплата, за да достигне от 933 днес до 1270 лв. през 2028 г., с добавен ръста на инфлацията на годишна база.

Младите специалисти ще бъдат насърчени с нулев данък върху доходите до навършване на 26 години. Силен акцент е поставен върху подкрепата на младите семейства заради сериозната демографска криза, в която се намира България. В 100-те решения се предвижда подкрепа за майчинството като еднократната помощ за раждане на дете се увеличи до 5 000 лв. за първо, 10 000 лв. за второ и трето дете. Условието за това обаче е поне един от родителите да е осигурен за период от минимум 24 месеца назад. Социалистите предлагат и обвързване и изравняване на размера на майчинството през втората година с размера на минималната работна заплата. В програмата със 100 решения отново влиза и предложението за напълно безплатни лекарства по изписани рецепти за всички деца до 16 г. Предвижда се тази мярка да обхване и хората над 75 години.  

Осигуряване на по-високи доходи за пенсионерите чрез адекватно и справедливо осъвременяване на всички пенсии е решението на Коалиция „БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ за хората от третата възраст. Тук отново е предвиден изпреварващ ръст на пенсиите спрямо ръста на брутния вътрешен продукт– планирани минимум 5% годишно с добавен процентът на инфлацията на годишна база, като през 2028 г. минималната пенсия следва да достигне от 580 днес до 850 с добавен ръст на инфлацията. В 100-те решения е предложено и увеличение на т.нар. „вдовишки добавки“ от 30% на 35% от пенсията на починалия съпруг/съпруга.

Драгомир Стойнев, подчерта, че социалистите ще продължават да настояват болниците да не бъдат със статут на търговски дружества. Остава и силния им ангажимент към образованието чрез насърчаването на качествено и родолюбиво училище и инвестиция в доходите и професионалното развитие на учителите.

Пари за социална политика ще има, ако има и работеща икономика и разумно управление на публичните средства, смятат социалистите. Стойнев бе категоричен, че България трябва да се бори за своята енергийна независимост и да поиска предоговаряне на параметрите на Зелената сделка и удължаване на живота на въглищната енергетика, която е гарант за стабилност на енергийния ни пазар, както за бизнеса, така и за домакинствата. В решенията на лявата коалиция е записано и Отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за бита до изготвяне на ясни критерии за подкрепа на най-уязвимите потребители.

Те предлагат подобряване на достъпа на малките и средни предприятия до финансиране чрез преференциално кредитиране от Българската банка за развитие, която трябва най-сетне да изпълни функциите си в подкрепа на малкия и среден бизнес и да отвори клонова мрежа в страната, включително и в Разград.

Сред решенията за подкрепа на бизнеса в земеделието е подпомагането на поливното земеделие чрез възстановяване и разширяване на магистралната водопреносна инфраструктура на „Напоителни системи“ ЕАД с европейски и национални средства. Други мерки, предвидени от социалистите са създаване на Земеделска застрахователна компания с участието на държавата и на производителите, която да гарантира стабилност на стопанствата при неблагоприятни климатични явления и забрана за изграждането на фотоволтаични централи върху плодородни земеделски земи.

Инфлацията е стопила спестяванията на 73% от българите

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 188

Шефовете в пощите остават без заплати, ако не плащат на работниците

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 188

Животновъди искат спешно подпомагане, плашат с протести

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 188

Засякоха шарка по овцете в Гърция близо до нашата граница

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 188

Конкурс за есе с награди върху корейско произведение

автор:Дума

visibility 544

Остър, но смислен дебат между Уолц и Ванс

автор:Дума

visibility 597

/ брой: 188

Намаляват таксите по две гръцки магистрали

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 188

Закле се първата жена президент на Мексико

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 188

Гибелен фанатизъм

автор:Таня Глухчева

visibility 876

/ брой: 188

Извратена кампания

автор:Александър Симов

visibility 844

/ брой: 188

За образованието

автор:Дума

visibility 876

/ брой: 188

„Малките“ неща правят голяма сянка

автор:Ева Костова

visibility 533

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ