Ядем скъп боклук
/ брой: 221
След като бе въведен държавен стандарт за месните продукти и сиренето, сега на ред са ракията и киселото мляко. За мръвката цената скочи двойно, да се готви пърцуцата. Занапред ни обещават БДС и за млякото, кашкавала, виното, хляба, лютеницата...
Добре, ще плащаме двойно. Но кой и как ще контролира качеството на стандартизираните храни, след като от 100 лаборатории, които ще правят проверки, оставят само 6? Значи, поредно хвърляне на прах в очите на българския потребител, който плаща с най-мизерната заплата най-некачествените и най-скъпи продукти?
И какво всъщност са ни продавали досега? Какви боклуци? И родният хляб не е качествен, нито прясното мляко, нито киселото, ни саламите и месото, сиренето и кашкавалът. Нито отговарят на някакви европейски стандарти. А са често и с неприятен вкус и съмнително съдържание. На всичкото отгоре ни ги продават доста по-скъпо от например в Германия, където продуктите са значително по-качествени. Най-евтиният хляб във ФРГ, който е доста по-вкусен от родния самун, излиза с около 30% по-евтин от тукашния. Киселото мляко там е с 25% по-евтино, а прясното - с цели 50%. Същото е за сиренето, кашкавала, саламите, месото, зеленчуците. При ония заплати!
Докога безскрупулни родни бизнесмени, влезли в образа на Алеко-Констатиновия антигерой, ще произвеждат, внасят и продават без угризение некачествени храни? В другата Европа такива продукти ги унищожават.