22 Юли 2024понеделник13:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков: Месото от Източнобалканска свиня е още една крачка по-близо до европейска защита за качество

автор:Дума

visibility 2224

Българският продукт месо от Източнобалканска свиня, идентифициран в кампанията на евродепутата Момчил Неков "Да защитим българския вкус" като потенциален кандидат за защита по европейските схеми за качество, е още една крачка по-близо до регистрация като български уникален продукт в европейската система. Това вече е факт, след публикуването на решение за изпълнение на Европейската комисия в Официалния вестник на ЕС в края на миналата седмица, който определя условията за износа на продукта към другите държави членки на ЕС. От 2007 г. съществува забрана върху износа на месо от уникалната за България порода Източнобалканска свиня поради спецификата на отглеждане на животното. Характерно за него е, че се отглежда на открито и на свободна паша в горските масиви на Източния Балкан. Това е естественият ареал на обитание на животното от над 2500 години. Характерно за породата е и специфичната й паша от горска растителност, вкл. няколко вида жълъди, благодарение на които се оформят и отличните вкусови качества на продукта, признати от видни родни и международни кулинари. Близо 70-80% от храната животното си набавя само в планинските и полупланинските райони на Източна България – по-конкретно Източна Стара планина и Странджа. Това и движението на животните правят месото и продуктите от него с много полезни качества. Свинското от уникалната за страната ни и Източна България порода съдържа и висок процент ненаситени мастни киселини, които неутрализират влиянието на лошия холестерол и са полезни за сърдечно-съдовата система. Свинята има много важна роля и за околната среда в районите, които обитава, защото животното помага за аерирането на почвата и също така обогатява нейния химичен състав. Ползите от традиционното пасищно свиневъдство на породата бяха представени на конференция, домакинствана от Неков в началото на септември в Брюксел. Месото от свинята е и задължителна съставка на Смядовската луканка, която е произлязла и се е произвеждала в едноименния град в Шуменско – Смядово. Мечтата на част от свиневъдите, запазили поминъка дори през годините на административни предизвикателства, е да възродят производството на уникалната българска луканка отново там. Месото от Източнобалканската свиня набира популярност благодарение на активната работа на Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня. Продуктът е също така един от президиумите на българския клон на организацията "Слоу Фуд", която е партньор на Момчил Неков в неговата кампания "Да защитим българския вкус". С тази национална инициатива младият депутат, член на комисията по земеделие към Европарламента, популяризира схемите за качество на ЕС. Към момента по тях са защитени само два родни продукта – горнооряховският суджук и българското розово масло, за трети – странджанския манов мед, в момента тече първи етап на национално одобрение.

Обмислят увеличаване на стойността на ваучерите

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 137

Германските вагони са извадени от употреба за профилактика

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 137

БНБ намали прогнозата си за българската икономика

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 137

Първо - членство в ЕС, после конституцията

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 137

Словакия се гневи на санкции от Киев

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 137

Сирийци наръгаха с нож германски учител

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 137

Накратко

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 137

Върнете ги!

автор:Мая Йовановска

visibility 118

/ брой: 137

Чувство на безпомощност

visibility 115

/ брой: 137

Лайен срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 108

/ брой: 137

Мицкоски открито ни се подиграва

автор:Велизар Енчев

visibility 127

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ