27 Септември 2024петък21:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки © Росина Пенчева

Бижутер и майстор на кукерски маски на биенале във Венеция

Българка е избрана за гид в съпътстващата младежка програма на "Хомо Фабер 2024"

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 749

Трима българи са част от третото издание на новаторското биенале за съвременно занаятчийско изкуство "Хомо Фабер 2024". То се провежда до 30 септември в пространствата на фондация "Джорджо Чини" на остров Сан Джорджо Маджоре във Венеция, научи ДУМА от Мая Иванова, пиар и комуникации, сътрудник на "Хомо Фабер" за България.
Сред подбраните произведения за изложбите на биеналето са творби на съвременния бижутер Димитър Станков и на майстора на кукерски маски Людмил Йорданов. Наред с тях студентката по интериорен дизайн Яна Ценов е сред избраните с конкурс млади екскурзоводи на изложбите, които запознават посетителите с увлекателната история на творбите и техните автори.
Един от посланиците в мрежата на "Хомо Фабер" е Росина Пенчева - фотограф и творчески продуцент, основател на платформата Capturing Creativity. Присъствала е и на трите издания и с възхищение споделя: "С всяко следващо издание международният обхват на "Хомо Фабер" нараства. В настоящото биенале участват над 70 държави, което е почти двойно спрямо предишното издание. Фондация "Микеланджело" утвърждава "Хомо Фабер" като културно движение, издигащо в култ ръчната изработка, подкрепящо новото поколение артизани. То възпитава придържане към устойчиви практики и опазване на околната среда в диалог със занаятчийските култури по света. Няма по-добро място от Венеция за представяне на върховите постижения, които човешката ръка може да създаде, а машините - не."
Експозициите показват над 800 изящни обекта на повече от 400 артизани от 70 държави от цял цвят, представяйки как майсторството на 105 различни занаята е вплетено в тъканта на живота.
ДИМИТЪР СТАНКОВ е избран да участва за втори път в биеналето за съвременно занаятчийство "Хомо Фабер", като тази година представя Sake 2 - сребърна чаша за пиене на саке, инкрустирана със 167 скъпоценни камъка - бели диаманти в комбинация с червени и оранжеви сапфири. Съдът е поставен върху основа от мед, върху която е нанесена патина, за да се оцветят медта и среброто. Творбата е вдъхновена от акта на пиене на саке като традиция, ритуал и общуване между хората, а японската култура влиза в диалог с българската, интерпретирана чрез медната отливка под съда. Sake 2 e част от експозицията "Празнуване" (Celebration), посветена на ценните моменти на събиране около масата с приятели и роднини за забавление.    
Вторият български участник в престижното биенале е ЛЮДМИЛ ЙОРДАНОВ, който е трето поколение майстор на кукерски маски. Две от неговите ръчно изработени маски от района на Граово са подбрани в изложбата "Сънища" (Dreams). Едната е ритуална, а другата - декоративна, и направата им съчетава три различни техники: дърворезба, кожарство и обработка на рог. Конструкцията на всяка от маските е направена от борова дървесина или червена върба, която впоследствие е покрита с овча кожа и накрая са добавени рога от незастрашени животински видове. Лицето на маските е изработено от дърворезба, а червеният цвят задължително присъства, за да плаши злите сили.
Неизменна част от биеналето "Хомо Фабер" е образователната програма, която дава възможност на студенти по приложни изкуства и дизайн от цял свят да прекарат шест седмици във Венеция. По време на резиденцията си младежите влизат в ролята на гидове, които упътват посетителите в изложбите и увлекателно споделят историята зад произведенията и техните автори. И тази година сред избраните 60 екскурзоводи има българка - ЯНА ЦЕНОВ, която е завършила моден колеж във Виена и в момента учи интериорен дизайн в австрийската столица. Въпреки че е родена във Виена, тя говори перфектен български език и пази скъпи спомени от прекараните моменти при баба й и дядо й в България, а неин любим мотив са шевиците. За всички свои проекти Яна черпи вдъхновение от българските занаяти, а дипломната й работа изследва преплитането на иновация и традиция с фокус върху българската бродерия.

58% от българите печелят колкото за разходи

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 184

Плоският данък е по-изгоден за богатите

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 184

Забраняват да си продаваме колата на части

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 184

Такситата с двойна тарифа по празниците

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 184

ЕС започва преговори с Албания за членство

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 184

Русия променя ядрената си доктрина

автор:Дума

visibility 811

/ брой: 184

Призив за край на огъня между Израел и Ливан

автор:Дума

visibility 732

/ брой: 184

Накратко

автор:Дума

visibility 1353

/ брой: 184

Кметът-бомба

автор:Александър Симов

visibility 1104

/ брой: 184

Линията на осъдените души

автор:Барбара Пейчинова

visibility 738

/ брой: 184

За колко ни оценяват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 760

/ брой: 184

Глобалният мир е пред безпрецедентна заплаха

автор:Дума

visibility 777

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ