27 Септември 2024петък21:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Германската индустрия се връща към кризата от 1945 г.

Единственият вариант за спасение е в евтините енергийни доставки от Русия, твърди анализатор от "Дойче банк"

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 568

Индустрията на Германия, доскоро най-мощната икономика в Европа, е близо до повратна точка и отбелязва най-големия си спад от 1945 г. насам. „В този период от историята вече не можем да говорим за нейната сила, слабост, развитие и прогрес, а за нейното съществуване и оцеляване като такава“, коментира Berliner Zeitung.
Ръководителят на икономическия отдел в "Дойче банк" Робин Винклер в интервю за германското издание изрази основателни опасения относно кризата в германската индустрия. Според експерта сривът ще бъде безпрецедентен, може да се сравни само с опустошението от 1945 година. В същото време, по отношение на времето на неговото начало, експертът изрази увереност, че това няма да отнеме много, не повече от година или максимум година и половина.
Всички структурни кризи на 20-ти век, според Винклер, не могат да се сравняват със сегашната ситуация, която е много по-дълбока и по-дълга. Освен това има последици от пандемията и мащабната рецесия от 2008 г.
Сегашната ситуация напомня началото на 80-те години на миналия век, когато енергийният шок и глобалната конкуренция поставиха германската индустрия на ръба на оцеляването. Сега обаче ситуацията може да е още по-сериозна поради икономическата политика на правителството, смята германският икономист.
Според Винклер много големи германски производители вече са обявили бъдещи съкращения поради забележимото увеличение на цените на енергията и спада в експортните доставки. Пример за тази тенденция са Mercedes-Benz, BMW и Volkswagen.
Вече се забелязва, че икономическата политика на „отвръщане от Русия“ и нейния петрол и газ има последици за Берлин. Не беше възможно да се заменят доставките от Изтока, американският газ не само не спаси, но и влоши ситуацията, поставяйки страната на ръба на оцеляването.
В момента почти нищо не може да се направи, смята Винклер, освен ако страната не се върне към евтините енергийни доставки. Това е единственият вариант за спасение, но никога няма да бъде одобрен от германското правителство.
През последните години германците бяха заети с миграцията и войната в Украйна, докато икономиката им тихо се сриваше. Икономическото неразположение подклажда реални опасения, че страната залита по политическите крайности. Коалицията на канцлера Олаф Шолц, възпрепятствана от конституционни ограничения на разходите, които правят почти невъзможно правителството да предприеме амбициозни икономически стимули, е обхваната от вътрешни борби и изглежда е изчерпана от идеи какво да направи, за да реши проблемите на страната, коментира изданието "Политико".
Икономическите проблеми минаха на преден план след поредицата от мрачни икономически новини за компании от групата на т.нар. „сини чипове“, като Volkswagen и Intel. А германците, участвали в скорошно проучване, поставят икономиката на второ място след миграцията в класация на най-важните проблеми на страната.

Obektivno.bg


"Фолксваген" започва драстични съкращения

Ръководството на най-големия германски автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) проведе неотдавна критична среща с работници и синдикати в централата си в опит да ги убеди, че съкращенията на разходите, включващи и съкращения на персонал, са неизбежни. Главният финансов директор Арно Антлиц и ръководителят на марката "Фолксваген" Томас Шефер обявиха подробности за плановете на автомобилния производител на срещата във Волфсбург, посочва Ройтерс. Даниела Кавало, която ръководи синдиката на работещите в компанията, която беше избрана от работниците, пък разясни позицията си на "яростна съпротива" срещу съкращенията.
Перспективата за затваряне на обекти в една от най-реномираните компании в Германия вдигна повече тревоги за най-голямата икономика в Европа, която се бори с анемичен растеж, по-слабо експортно търсене, по-високи разходи и силна конкуренция от чужбина.
Кавало предупреди, че емоциите растат и ръководството трябва да се почувства "много неудобно" по време на на срещата, която продължи няколко часа.
Водещият европейски производител на автомобили обяви през декември миналата година подробности около плана си за намаляване на разходите, чрез който се надява да повиши възвръщаемостта си до 6,5 на сто до 2026 г. спрямо 2,3 на сто, регистрирани от началото на годината.
Мерките, изброени за постигане на тази цел, включват намаляване на административните разходи на марката "Фолксваген" с една пета, спестяване на 1 милиард евро до 2028 г. чрез намаляване на циклите на разработване на продукти до три години спрямо сегашните 50 месеца, съкращаване на времето за производство, както и загърбване на намеренията за нов център за научноизследователска и развойна дейност за 800 милиона във Волфсбург.
По този начин тази година "Фолксваген" трябва да регистрира спад на разходите си с до 4 милиарда евро.

Инвестор БГ


Великобритания - невиждана
задлъжнялост от над 50 години

Държавният дълг на Великобритания, според актуалните предварителни данни за август, достигна 100% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Великобритания е с шестата в света икономика и втора в Европа (след Германия). В доклада на Национална статистическа служба на страната (Office for National Statistics, ONS) се казва, че такива стойности на този твърде важен икономически и финансов показател не са регистрирани от 60-те години на миналия век, т.е. за последните над 50 години. За сравнение, според изискванията на ЕС, държавният дълг на всяка страна не трябва да надвишава 60% от нейния БВП.
В документа се отбелязва, че нетните заеми на държавния сектор само през август са възлизали на 13,7 млрд. паунда (18,2 млрд. долара), т.е. с 2,5 млрд. паунда (3,3 млрд. долара) повече от очакваното от Службата за бюджетна отговорност (Office for Budget Responsibility, OBR).
Като цяло през настоящата финансова година, която започна на 1 април, заемите на държавния сектор на Великобритания надхвърлят 64 млрд. паунда (85 млрд. долара), което е с 6 млрд. паунда (7,9 млрд. долара) повече от прогнозата на OBR.
Министър-председателят Киър Стармър пък намекна за предстоящо увеличение на данъците в страната.

58% от българите печелят колкото за разходи

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 184

Плоският данък е по-изгоден за богатите

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 184

Забраняват да си продаваме колата на части

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 184

Такситата с двойна тарифа по празниците

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 184

ЕС започва преговори с Албания за членство

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 184

Русия променя ядрената си доктрина

автор:Дума

visibility 811

/ брой: 184

Призив за край на огъня между Израел и Ливан

автор:Дума

visibility 732

/ брой: 184

Накратко

автор:Дума

visibility 1353

/ брой: 184

Кметът-бомба

автор:Александър Симов

visibility 1104

/ брой: 184

Линията на осъдените души

автор:Барбара Пейчинова

visibility 738

/ брой: 184

За колко ни оценяват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 760

/ брой: 184

Глобалният мир е пред безпрецедентна заплаха

автор:Дума

visibility 777

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ