27 Септември 2024петък03:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Добив до 540 кг от декар зърно в Добричко

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 3978

Среден добив пшеница за област Добрич от порядъка на 520-540 кг/дка, прогнозира професор Иван Киряков, който е ръководител на отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ). Той каза, че това е възможно при положение, че преди жътва не вали и температурите са високи. Професор Киряков определи тази стопанска година като тежка и изключително интересна от гледна точка на науката и на земеделските стопани.
"Не си спомням такава година. Октомври - сух, късни сеитби, късно поникване, края на ноември - малко дъжд, почти нямаше снежна покривка, януари - 10 литра на кв. м дъжд, февруари - суша, март - температура 27 градуса и в края паднаха дъждове. Добре, че през април започна да вали. Като цяло за област Добрич имаме късно поникване, посевите не братиха (фаза на образуване на допълнителни стъбла, наречени още братя - бел. ред.) добре. В сравнение с предходните две години посевите са малко по-редки", обясни той.
Киряков каза, че високите температури и засушаването в ранната пролет са довели до изкласяване около 10-20 април, което е много рано. "За радост, паднаха хубави дъждове и в момента състоянието на посевите е много добро", допълни професорът. Той прогнозира, че стартът на жътвата ще бъде около 25-27 юни. "Температурите са още ниски, а пшениците продължават да наливат. Всичко зависи от температурите и от това по време на жътвата да няма дъждове", каза още проф. Киряков.

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

автор:Дума

visibility 3

Как да подадем сигнал до КАТ?

автор:Дума

visibility 235

Габриел Вълков: БСП подава ръка на младите хора в България

автор:Дума

visibility 418

Държавният договор за превоз на пътници с БДЖ ще бъде удължен

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 183

Изкуственият интелект е заплаха за работните места

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 183

Брюксел разреши продажбата на Йетел

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 183

БНБ предупреди за риск пред банковата система

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 183

Гърция и Турция заедно срещу трафика на хора

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 183

Изпълнили сме всичко за Шенген

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 183

България домакин на учение на НАТО

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 183

Богоугодно

автор:Мая Йовановска

visibility 1648

/ брой: 183

Майка плаче...

автор:Боян Дуранкев

visibility 1482

/ брой: 183

За тежките комплекси на македонците към България

visibility 471

/ брой: 183

Бедността като свинско със зеле

автор:Аида Паникян

visibility 597

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ