02 Октомври 2024сряда10:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трънка при бъбречни проблеми

/ брой: 277

автор:Аида Паникян

visibility 2904

Трънката (Persicaria Hydropiper) е силно разклонен бодлив храст, висок до 3 м. Листата са елиптични, назъбени, обикновено окосмени и от двете страни. Цветовете са бели, единични, разположени на кичури с къси дръжки. Плодът е тъмносин, със синкав налеп и стипчиво-кисел вкус. Медоносно растение.
Разпространена по сухи, каменисти места, край пътищата и синурите, навсякъде в България.
Употребяеми части са цветовете (Flores Pruni spinosae), брани през април-май, и плодовете (Fructus Pruni spinosae), брани късно наесен, дори през декември. Цветовете съдържат флавоноиди, главно кемпферол, малко цианогенни гликозиди, захари и др. Плодовете съдържат захари (глюкоза и захароза), пектинови и дъбилни вещества, антоцианови багрила, витамин С, органични киселини и др.
Плодовете на трънката със стипчивия си вкус са привлекли вниманието на народните лечители. Те се прилагат като запичащо средство при стомашно-чревни разстройства. Цветовете се използват като успокояващо, пикочогонно, потогонно и очистително средство. Прилагат се при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, при болезнени състояния (невралгии, болки в стомаха, ревматизъм, колики на жлъчния мехур и др.). Има запичащо и противовъзпалително действие.
Прилага се при невралгия, възпаление на бъбреците и мехура, албумин, хемороиди, като слабително средство, ревматизъм и др. Плодовете се препоръчват при диария, лошо храносмилане, язва на стомаха и др.
Начин на употреба: 6-8 изсушени плода се заливат с 250 мл вода и се варят, докато водата намалее с 1/3. Чаят се прецежда и се изпива на 2-3 пъти за 1 ден.
Цветовете се прилагат в 2% запарка (2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 мл вряща вода и киснат 8 часа). Запарката се изпива за 1 ден.

 
 
 

БДЖ спира 13 влака от днес

автор:Дума

visibility 1494

/ брой: 186

Младите у нас са сред най-късно напускащите родния дом

автор:Дума

visibility 1231

/ брой: 186

Ще има 5-10% поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 1326

/ брой: 186

"Български пощи" спират приемането на пратки за Ливан

автор:Дума

visibility 1200

/ брой: 186

Антимигрантска партия спечели вота в Австрия

автор:Дума

visibility 1273

/ брой: 186

Румъния бедства от бури и дъждове

автор:Дума

visibility 1363

/ брой: 186

Израелски удари във вътрешността на Бейрут

автор:Дума

visibility 1309

/ брой: 186

Накратко

автор:Дума

visibility 4080

/ брой: 186

Да разменим цифрите?

автор:Аида Паникян

visibility 1775

/ брой: 186

Крайнодясната вълна

автор:Таня Глухчева

visibility 1856

/ брой: 186

Колко храна се изхвърля в България и по света?

автор:Дума

visibility 1149

/ брой: 186

Българските поети и техните убийци

visibility 1307

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ