01 Октомври 2024вторник17:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Православен календар

Църквата почита на 1 октомври Покров на Пресвета Богородица. Св. ап. Анания. Преп. Роман Сладкопевец. Преп. Йоан Кукузел

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 259

Преданието за празника Покров Богородичен

На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911). Свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирал по това време на всенощно бдение в цариградската църква Влахерна, където се пазела като скъпоценна реликва една от одеждите на света Богородица. Било събота срещу неделя. Църквата била пълна с народ. В 10 часа през нощта, по време на всенощното бдение, св. Андрей насочил погледа си нагоре и видял св. Богородица във въздуха. Тя била обкръжена от пророци, апостоли и ангели. Със своя омофор покривала богомолния народ и се молела за него на своя божествен Син.
Развълнуван от гледката, св. Андрей запитал тихо ученика си:
- Виждаш ли, брате, как света Богородица се моли?
Епифаний отговорил:
- Виждам, отче свети, и се ужасявам!
Това видение на двамата подвижници станало известно на богомолците в храма, а след това и на целия град.
По молитвите и покровителството на света Богородица арабите били прогонени от страната. А Църквата учредила празника "Покров Богородичен".

Св. апостол Ананий бил един от Седемдесетте Христови ученици

Служил като епископ в град Дамаск, Сирия. След чудесното обръщение край Дамаск на Савел - бъдещия велик проповедник на народите св. апостол Павел - Господ изпратил Ананий при него с думите:
- Стани, та иди на улицата, която се нарича Права, и подири в Юродова къща един тарсянин на име Савел. Ето, той се моли...
Ананий отговорил:
- Господи, слушал съм от мнозина за тоя човек колко зло е сторил на Твоите светии в Йерусалим. Той и тук има власт да върже всички, които призовават Твоето име.
Господ обяснил на Ананий:
- Иди, защото той Ми е избран съд, за да понесе името Ми пред народи, царе и синове Израилеви. И Аз ще му покажа колко трябва той да пострада за Моето име...
Ананий отишъл на улица Права, влязъл в къщата и намерил невиждащия Савел. Възложил върху него ръце и казал:
- Брате Савле! Господ Иисус Христос, Който ти се яви по пътя, по който дохождаше ти, ме прати, за да прогледнеш и да се изпълниш с Дух Свети.
Изведнъж като че люспи паднали от очите на Савел. Той прогледнал, приел свето Кръщение от апостол Ананий и станал, по думите на св. Йоан Златоуст, "от вълк - агне, от трънак - лозе, от плевел - пшеница, от враг - приятел, от богохулник - богослов". Изтощен от тридневния строг пост, Савел приел храна от ръцете на св. апостол Ананий и се подкрепил.
От Дамаск св. Ананий често ходел из близки и далечни градове и села на мисионерска проповед. Когато проповядвал словото Божие в град Елевтерпол, управителят Лукиан наредил да го хванат и заставят да принесе жертва на идолите. Той претърпял големи мъчения, при които дръзновено изповядвал името Божие. Мъчителите го извели извън града и го убили с камъни. Християни пренесли и погребали тялото му в Дамаск.

БДЖ спира 13 влака от днес

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 186

Младите у нас са сред най-късно напускащите родния дом

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 186

Ще има 5-10% поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 186

"Български пощи" спират приемането на пратки за Ливан

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 186

Антимигрантска партия спечели вота в Австрия

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 186

Румъния бедства от бури и дъждове

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 186

Израелски удари във вътрешността на Бейрут

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 186

Накратко

автор:Дума

visibility 1218

/ брой: 186

Да разменим цифрите?

автор:Аида Паникян

visibility 688

/ брой: 186

Крайнодясната вълна

автор:Таня Глухчева

visibility 730

/ брой: 186

Колко храна се изхвърля в България и по света?

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 186

Българските поети и техните убийци

visibility 548

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ