Шепа орехи или фъстъци заменят дневната доза белтъчини от месото
/ брой: 265
Есента и зимата предразполагат към простуди и грип, а по време на пост човек е особено уязвим. По време на Коледните пости, които продължават 40 дни - от 15 ноември до 24 декември, на организма най-вече му липсват аминокиселините, които са градивните елементи на белтъка. Те обикновено се набавят от храни с животински произход и най-вече от месо. Доказано е, че шепа фъстъци, лешници, бадеми, кашу или орехи доставят на организма липсващата доза от белтъчини, осигурявана от месото. Много полезни са и тиквените, и слънчогледовите семки. Важно е ядките да са в непрозрачни опаковки, за да останат свежи и да запазят полезните си свойства. Най-подходящи са трипластовите пакетчета, които предпазват от влага, пряка слънчева светлина и въздух и така максимално предпазват ядките от образуването на плесени. Български производител повече от три години предлага на пазара ядки в трипластови опаковки.
Ядките и бобовите растения компенсират и намаления прием на калций, който иначе си набавяме с млечните продукти. Полезни при постенето са и маслините заради високата им хранителна стойност и голямото съдържание на растителни мазнини. Добре е да се похапват и сурови, и сушени плодове, зеленчуци, ориз, пълнозърнест хляб. Препоръчително е и пиенето на повече вода и чай с мед.
Постите не са препоръчителни за деца, бременни жени, кърмачки, хора със слаба имунна система, както и страдащи от определени заболявания.