25 Август 2024неделя02:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Приемни родители искат повишение на заплатата

На 630 изоставени деца е намерено семейство

/ брой: 78

автор:Аида Ованес

visibility 415

Мария Благоева е професионален приемен родител от 2 години на тийнейджър. Тогава тя е напуснала високоплатената си работа като инженер, тъй като изискването е професионалните приемни родители да са на основен трудов договор към социалните служби.
За 11 години, откакто приемната грижа е регламентирана като алтернатива на социалните домове, децата в социалните домове продължават да са близо 7 хил., коментира Елка Налбантова от неправителствената организация. Те добавят, че държавата дава над 7 хил. лв. на година за издръжка на дете в дом, а за детето в приемно семейство - около 3 хил., което прави по 250 лв. на месец.
В България 6333 деца живеят в социални домове, над 2000 деца се изоставят годишно в домове за бебета, близо 1000 се изоставят веднага след раждането им. Това съобщиха от фондация "За нашите деца", която започва национална кампания за привличане на повече приеми семейства. Тя е финансирана от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".
От неправителствената организация съобщават, че на тел. 0700 188 22 може да получи информация всеки, който иска да стане приемен родител. Кампанията цели също да информира обществеността на това какво представлява приемната грижа и да я пропагандира. "Институциите могат да променят нормативната уредба, медиите могат да работят за по-високата информираност на обществото и за промяна на негативните нагласи към приемната грижа, бизнесът може да дарява средства за намиране и подкрепа на приемни родители, а не за домовете", смята Налбантова.
Към момента 209 са доброволните примени семества, а 483 са професионални, съобщиха за ДУМА от Агенцията за социално подпомагане (АСП). В тях са настанени 587 деца. Най-добре е развита тази дейност в районите на Шумен, Търговище, Варна, Габрово, Добрич, Монтана. В професионалните приемни семейства приоритетно се настаняват деца до 3 г., деца с увреждания и деца, спрямо които е приложена мярката полицейска закрила.
Независимо от дохода на приемното семейство, за дете, настанено в него, се отпускат от 195 до 260 лв. в зависимост от възрастта на детето. Ако доходите на член от семейството са до 350 лв. месечно, то има право на детски добавки, които в момента са 35 лв. на дете. Приемните семейства имат право и на всички добавки за деца с увреждания, ако приемното дете има такива.
Професионалните приемни родители получават заплата. Тя е 130% от минималната работна заплата за страната (312 лв.), ако в семейството е настанено едно дете. За две деца сумата е 336 лв., а за три и повече - 360 лв. Около 4 месеца отнема одобряването на документите на кандидатите за приемни родители, а обучението им - около 3 месеца.

НАП подсеща за пропуски в декларациите

автор:Дума

visibility 2730

/ брой: 161

Над 8 млн. нови банкноти в обращение за 3 месеца

автор:Дума

visibility 2547

/ брой: 161

Газохранилищата на Европа запълнени на 90% предсрочно

автор:Дума

visibility 2411

/ брой: 161

Британското МВР с нови мерки за нелегалната миграция

автор:Дума

visibility 2588

/ брой: 161

Бум на домашното насилие в Испания

автор:Дума

visibility 2773

/ брой: 161

САЩ налагат нови санкции на Венецуела

автор:Дума

visibility 2691

/ брой: 161

Много баби, хилаво дете

автор:Мая Йовановска

visibility 2887

/ брой: 161

Крайно време

автор:Владимир Николов

visibility 2897

/ брой: 161

Едно време

/ брой: 161

Десният трезвеник и БСП

автор:Александър Симов

visibility 2911

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ