19 Ноември 2024вторник11:40 ч.

В последните години стана популярно използването на бира като подмладяваща маска за коса, но в Полша са решили да отидат крачка напред. През юли бившият президент Лех Валенса се похвали със снимки от лятната си ваканция - релаксираща вана от пенливата теч

Рецепта за домашно пиво

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 1607

Необходими продукти:

Ечемичен малц - 500 г светъл

Хмел - 1-2 г ароматичен на гранули

Хмел - 1-2 г ароматичен на гранули

Вода - 2 л. за озахаряване

Вода за промиване - 1.5 л.

Бирени дрожди - 1-2 г. Нотингам

Захар - 50 г за естествена газировка в бутилките

Начин на приготвяне

В голяма тенджера (5л. и нагоре) се затопля водата за озахаряване до 60 градуса (мери се с термометър). Размесва се смляният не много на дребно малц с водата в тенджерата и се поддържа температура от 50-55 градуса за 15 мин. След това се подгрява до 62 градуса на котлона и се задържа така за още 15 мин.

Следва ново загряване с бъркане до 72 градуса и задържане там до пълно озахаряване (30-45 минути). През това време се затопля водата за промиване до 78 градуса (но не повече!) в друг съд.

Пълното озахаряване се определя чрез т.н. йодна проба - взема се една лъжица течност от тенджерата и в нея се капва една две капки йодна тинктура - ако не се промени цвета на йода в синьо-лилаво или черно, а остане жълто-кафяв, значи няма нишесте, а всичко е озахарено.

Подгрява се материала до 76-78 градуса, но не повече и след 5-10 мин. започва прецеждане в голям гевгир, тензух или каквото има.

Полива се отгоре с водата за прецеждане и се изчаква да изтече всичко отдолу. За да се пести време, може да се започне подгряване на основното количество преди пълното прецеждане.

Завира се всичко прецедено до кипване, а триците се изхвърлят.

Горчивият хмел се влага 10 мин. след завирането, а ароматичният - 10 мин. преди края на процеса.

Вренето продължава час - час и половина, следва бързо охлаждане във вана или леген с вода. Щом температурата падне под 30 градуса, започва прехвърляне в съд за ферментация - 5-литрова бутилка от минерална вода (примерно), добавят се сухите дрожди и бутилката отива на хладно и тъмно място за ферментация, не се затваря плътно!

След 3-4 дни бурната ферментация е преминала, следва прехвърляне без утайката в подобен съд за тиха ферментация, след още една седмица - бутилиране с добавяне на захарта за газировка. Бутилките се затварят плътно с нови капачки по възможност. След минимум още една седмица може да се опита, а най-добре да отлежи още колкото може седмици на студено или в хладилник (една седмица на стайна темп. за газировка + две седмици в хладилник).

И учителите на стачка, ако няма увеличение на заплатите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 221

32% от 7-годишните деца са с наднормено тегло

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 221

Въвеждат воден режим и в Брезнишко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 221

Властта би отбой за повишаване на социалните осигуровки

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 221

До месец тръгва новият онлайн кадастър

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 221

Агенцията по храните започва проверки преди Никулден

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 221

Байдън подготвя Трета световна война

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 221

Байдън подготвя Трета световна война

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 221

Хиляди протестираха срещу Роберт Фицо

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 221

Сблъсъци в Нидерландия заради коледна традиция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 221

Абсолютна липса на сърце

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 221

Злокобният Байдън

автор:Юри Михалков

visibility 0

/ брой: 221

Неадекватни решения и хаос заплашват енергетиката ни

visibility 0

/ брой: 221

Мъчи ни безводие, а има забавени проекти

visibility 1

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ