13 Юли 2024събота02:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лютви Местан:

Законът ще наруши конституционното право на образование

Вече няма да има разлика между елитните математически гимназии и другите средни училища, казва депутатът от ДПС

/ брой: 161

автор:Велиана Христова

visibility 676

- При второто четене на текстовете от проектозакона за училищното образование в просветната комисия се разбра, че вносителите от правителството отнемат досегашния статут на елитните математически гимназии и ги правят средни училища с обучение от I до ХII клас. А право за прием след IV клас се дава на всички средни училища. Вие пръв реагирахте, че това е опасно.
- Категорично не съм съгласен с "обясненията" на вносителя, че практически не се ликвидирал статутът на математическите гимназии и възможността да приемат деца на принципа на ранното профилиране от V клас. Мисля, че тези обяснения са по-скоро камуфлаж. Колегите Валентина Богданова и Ивелин Николов направиха съвършено коректно предложение - математическите гимназии да придобият статут на специализирани училища, каквито са те по своята същност. Обяснението, с което се отхвърли тяхното предложение, бе, че в законопроекта има текст в чл. 141 ал. 2, който разрешава и на тези гимназии, както на всяко едно средно училище, да правят план-прием и в V клас по решение на училищното ръководство. Това е не просто нелепо. То взривява философията и на действащия Закон за народната просвета, и - забележете, философията на внесения сега законопроект. И действащият закон, и проектът сега на МС, изреждат изчерпателно училищата, които могат да осъществяват план-прием след IV клас. Такива са например спортните училища и тези по изкуствата. Този списък трябва да бъде изчерпателен, именно защото, ако това право се даде на всяко средно училище (каквото странно обяснение чухме от министър Игнатов и екипа му), то аз задавам въпроса: къде отива правото на моето дете на достъп до безплатно образование, докато то навърши 16-годишна възраст? И давам конкретен пример. Ако живея в един квартал, в който има три малко по-престижни училища и моето дете учи в едно от тях до IV клас, и трите училища решат да отсяват приема в V клас, като се възползват от правото по чл. 141, ал.2, и ако моето дете не издържи план-приема и в трите квартални училища, то къде ще учи? Т.е. този текст може да се окаже нарушаващ права на ученика.
- Намеквате, че пак мирише на Конституционен съд?
- Този текст може да се окаже в нарушение и на конституцията. Аз съм убеден, че вносителят не е направил този анализ. Защото по принцип този законопроект страда от несистематичност, той смесва понятия от различен ред - технически параметри с други функционални параметри, териториални със съдържателни признаци. Общо взето, единствената добра новина е, че този нов закон няма да влезе в сила от следващата учебна година и ще има достатъчно време за един разумен прочит, дори управляващите да наложат ината си и да го приемат. И да прехвърлят отговорността за прилагането на тези абсолютно опасни, вътрешно противоречиви разпоредби на следващо управление.
- Има ли всъщност по този нов закон някаква разлика между елитните математически гимназии и обикновените средни училища?
- Истината е, че няма. Абсолютно никаква разлика няма. Те бягат от това признание, искат да прикрият тази истина, защото това е управление, което винаги скрива неприятните истини.
- Но защо според вас го прави?
- Ами, защото го е страх, че би понесло политически негативи. Ще стане обект на недоволството на математическите гимназии и на хората изобщо. Аз мисля, че нито ръководствата на тези гимназии, нито пък учениците в тях, могат да бъдат така скандално подценявани. Защото това е елитът на българското образование и те вече са наясно, че всъщност статутът им, който имаха по действащия Закон за народната просвета, е ликвидиран. Това е истината. Няма вече никаква разлика между математическите гимназии и другите. Те вече нямат специализиран статут, какъвто имаха, а право за прием след V клас се дава и на всички останали. Какво означава това, аз вече казах.
- Министърът ви обвини, че говорите това, за да се покажете пред медиите и те да напишат какви негативни неща прави правителството.
- Това е обидно несериозно твърдение. Ние говорим за сериозни неща.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 659

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 680

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 616

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ