27 Септември 2024петък00:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вазов и в гроба си ще се обърне

В МОМН дават на учениците възмутително тълкувание на текстове на патриарха на нашата литература

/ брой: 125

visibility 2840

Мария Бончева, Стара Загора

Иван Вазов, който възлага на литературата патриотична мисия, сигурно и в гроба ще се обърне, ако прочете примерния отговор на задача 25 от теста по български език и литература за националното външно оценяване на седмокласниците от 21 май 2012 г. Ето как съставителите на изпитния вариант 2 са разтълкували изречението "Спеше и манастирът, глух и пустинен", с което завършва нощният пейзаж в началото на третата част от разказа "Една българка": 
"Метафората "спеше манастирът" и обособяването на епитетите "глух и пустинен" показват промяната, която е настъпила в този храм Божий. От обител на любовта, на вярата, на духа и на спасението той се е превърнал в крепост на страха, на грубостта и на бездушието. В него няма място за помощ, за съпричастност и за надежда да бъдат спасени два живота."
За каква промяна става дума? Къде в сюжета на творбата преди това е обрисуван този "храм божий", че 13-годишните деца да направят съпоставка и да констатират "промяната" - и то още преди да е пресъздадена сцената с поведението и речта на жалко треперещия за живота си отец Евтимий? За да напишат такова тълкуване тези млади същества, учителите по литература би трябвало да са изградили в съзнанието им представа за манастира "Пресвета Богородица" като "крепост на страха, на грубостта и на бездушието". Боже мой! Ами нали този манастир има за игумен "старец милостив и добър българин", от когото баба Илийца разчита, че ще намери съпричастие, за да спаси българина, който е тръгнал "за християнска вяра курбан да става"! Българката осъзнава помощта си като изпълнение на християнски и патриотичен дълг, затова се уповава на игумена - "добър българин", който, уви, в съдбовната нощ е в Берковица, но едва ли би допуснал в манастира да "няма място за помощ, за съпричастност и за надежда".
В епохата на Възраждането понятието "българин" има не само национално, но и нравствено съдържание. Да бъдеш българин в онова време, означава да защитиш етническата си принадлежност с достойни народополезни дела. Това понятие съдържа всичко, което нравственият кодекс на времето изисква от човека. Вазовото художествено решение - в светата обител Илийца да се сблъска със студенината, егоизма и бездушието на страхливия калугер - не е случайно: контрастът на основния похват за изграждането на образа на българката, която е духом свободна, нравствено извисена и силна, майчински грижовна. В цитирания примерен отговор на задача 25 авторите му са извършили непростима подмяна на ценностите: недопустимо е чертите от характеристиката на чуждеещия се от народните борби калугер да се приписват на манастира като негова същност.
Метафората "спеше и манастирът" и епитетът "глух" могат да се разтълкуват само като загатване за предстоящите драматични събития. В никакъв случай обособеният епитет "пустинен" не може да се тълкува като знак за "промяната" в храма Божий. В одата "При Рилския манастир" Вазов пише "таз пустиня горска, свята". Да, свята! Християнската традиция нарича "пустиня" светата манастирска обител, защото е отделена от светския живот. Не може образът на манастира от този разказ да се изключи от контекста на Вазовото творчество, в което е изразено разбирането на писателя за ролята на светата обител във възрожденските борби. Дякон Викентий от "Под игото" крие в манастирската си килия Иван Кралича, а после пред Соколов му дава името Бойчо Огнянов, участва в подготовката на въстанието. Игуменът Натанаил съдейства на Огнянов в апостолската му дейност и недовършил литургията, препуска лудо с коня до Бяла черква, за да го спаси. Отец Йеротей излъчва тихо душевно величие, когато в килията си дава златните лири на Викентий, като казва: "Вземи, колкото пари са нужни, потребисайте ги, както ви е научил Господ, за спасението на Болгария... Та дали аз не обичам България?"
Защо предложеното в отговорите на задачите от изпитния тест тълкуване буди негодувание и възмущение? Преди всичко, защото от следващата учебна година всички преподаватели по български език и литература ще започнат да изопачават по този начин Вазовото внушение - то ще се мултиплицира в цялата държава. Нали е министерско! Но още по-страшното е, че в момента такова тълкуване ще донесе на кандидат-гимназистите 6 точки. Колцина ли от тях са го написали? Ех, като не са - няма точки! Без значение ли е това, като се знае, че при кандидатстването за гимназиална степен всяка стотна, дори всяка хилядна от бала има значение за класирането? Това решава съдбата на бъдещия гимназист! А след VII клас се кандидатства само веднъж! Можаха ли съставителите на изпитния тест да пожелаят с чисто сърце и спокойна съвест "На добър час!" на децата? А дали съставителите могат да изпълнят тази "дидактическа задача", че да си опитат силите? Дали някой от тях щеше да "хване" 35 точки?
      
 

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

автор:Дума

visibility 3

Как да подадем сигнал до КАТ?

автор:Дума

visibility 235

Габриел Вълков: БСП подава ръка на младите хора в България

автор:Дума

visibility 418

Държавният договор за превоз на пътници с БДЖ ще бъде удължен

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 183

Изкуственият интелект е заплаха за работните места

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 183

Брюксел разреши продажбата на Йетел

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 183

БНБ предупреди за риск пред банковата система

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 183

Гърция и Турция заедно срещу трафика на хора

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 183

Изпълнили сме всичко за Шенген

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 183

България домакин на учение на НАТО

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 183

Богоугодно

автор:Мая Йовановска

visibility 1648

/ брой: 183

Майка плаче...

автор:Боян Дуранкев

visibility 1482

/ брой: 183

За тежките комплекси на македонците към България

visibility 471

/ брой: 183

Бедността като свинско със зеле

автор:Аида Паникян

visibility 597

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ