14 Юли 2024неделя04:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

По-добрият начин за бизнеса да се справя със съкращенията

/ брой: 41

visibility 7713

През последните седмици в TikTok виждаме нещо странно: бум на служители, които споделят чрез кратки видеа как ги съкращават от работа. На едно такова видео специално внимание обръща Business Insider.
Тенденцията, за която става дума в тази статия за днешния пазар на труда, всъщност започва именно с това девет минутно видео, публикувано от млад ръководител на акаунти в технологичната компания Cloudflare в САЩ.
В него американката Британи Пийч провежда видео разговор с каменно лице, докато представител на човешки ресурси и мениджър, когото никога не е срещала, я информира, че е уволнена след по-малко от пет месеца работа заради нейното представяне.
Тя пита защо нейният пряк ръководител не е там. Държи да знае с какво работата й е била лоша. Всичко, което получава в отговор обаче е смесица от една и съща липса на отговори.
"Чувам те", продължава да казва мениджърът, ясно показвайки, че всъщност не я чува, сякаш тя говори по телефона с бот за обслужване на клиенти. Около 30 секунди след края на разговора, служителката ни споделя, че компанията е прекъснала достъпа й до служебния лаптоп.
"Сигурно е много лесно за вас просто да проведете тези малки 10, 15-минутни срещи, да кажете на някого, че е уволнен или съкратен, напълно да разрушите целия му живот в този момент и всичко това да се случи дори без адекватно обяснение", казва освободената от работа служителка, разочарована от една компания, в която е вярвала и в която казва, че се е раздавала с работата си.
Оттогава насам коментатори в профила на Пийч дискутират дали наистина са били свидетели на съкращение, облечено като уволнение - трик, който работодателите понякога използват, за да избегнат плащането на обезщетения.
Независимо от конкретните обстоятелства, това видео показва какво е чувството да бъдеш изхвърлен от една студената корпоративна машина - нещо, което много големи международни компании правят днес.
Днес милиони хора по света, които губят работата си всеки ден, са объркани, ядосани и засрамени. От всичко, което се случва на работното място, нищо не подчертава все по-грубия корпоративен характер на компаниите, които уволняват масово своите служители.
Днес съкращенията показват ясно, че за много работодатели служителите им не са хора, които заслужават уважение — те са просто заменима стока на пазара на труда.
Разбира се, че има моменти, когато съкращенията са необходими за здравето и дори за оцеляването на една компания. Рецесиите разбиват икономиката, конкурентите вземат надмощие, новите технологии объркват цели индустрии. А когато се стигне до съкращения или уволнения, компаниите са изправени пред редица правни проблеми и проблеми със сигурността, които трябва да бъдат взети под внимание.
Недоволен служител може да се опита да открадне списък с клиенти или емоционален мениджър може да направи така, че да заведе компанията на съдебен процес. Дори когато освобождаването се извършва с внимание и уважение, в повечето случаи то неизбежно е придружено и от болка и скръб.
Има ли по-добър начин за справяне със съкращенията?
Отговорът е категоричен - да, има. Първото правило, което една компания трябва да запомни, когато е изправена пред наложително намаляване на разходите, е: "Направете всичко възможно, за да избегнете съкращаването на хора".
Може ли компанията да намали материалните запаси? Какво ще кажете за преместването на центрове за данни на по-евтино място?
"Има много неща, които струват пари и не включват хора. Ако ви е грижа за вашите хора, започнете оттам", казват експертите.
Ако това не е достатъчно, работодателите могат да намалят други разходи: пътуване, кетъринг, бонуси за ръководители с космически заплати. Те могат да въведат замразяване на наемането на нови хора, а за да намалят разходите за изтощителен труд, могат да предложат едногодишен неплатен отпуск или доброволно напускане, което позволява на служителите да поддържат чувството за контрол върху собствените си съдби.
Ако са необходими още спестявания, работодателите могат дори да приложат временно, повсеместно намаление на заплатите - демонстрирайки на служителите си, че компанията ще вземе всички възможни мерки, за да защити работните места на хората.
Накратко, съкращенията трябва да са най-последната мярка.

Със съкращения

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ