15 Юли 2024понеделник09:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хиляди миряни почетоха празника Преполовение в Асеновград

автор:Дума

visibility 1837

Хиляди миряни почетоха църковния празник Преполовение в Асеновград. Винаги на 25-ия ден от Великден чудотворната икона на Богородица Елеуса (Милостива) се изнася от Рибната църква и с литийно шествия обикаля града, след което се превозва до Бачковския манастир.

За литургията в асеновградския храм се стекоха много поклонници, тъй като този празник е особено тачен от местните жители. Лично митрополит Николай водеше службата, предаде 24plovdiv.bg.

Преди да бъде изнесена от храма, всички златни накити по Божията майка, дарени от богомолци, бяха свалени от нея.

„Това е много тачен празник в Асеновград. Навремето в гръцките махали са правили много литийни шествия и българите създават този ритуал в отговор на гърците", разказват местни жители.

Преди да потегли с автомобил към Бачково, иконата обиколи града, а мнозина се включиха в носенето й на ръце. След престой в манастира, тя се върна обратно в Рибната църква.

 Множество миряни взеха участие и в другото литийно шествие  на чудотворната икона от храм „Света Богородица Успение - Златна ябълка" в квартал Горни воден” до манастира „Св. Св. Кирик и Юлита” . Едни от тях си пожелаха здраве, а други да се сдобият с рожба.  

Преди това в църквата беше отслужена празничната Света Литургия. След престой в манастира, иконата се върна отново в храма.

 

източник: https://plovdivnow.bg/

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1971

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1882

/ брой: 131

Тръмп е ранен при стрелба на митинг в Пенсилвания

автор:Дума

visibility 1146

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 2177

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 2239

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 2219

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 2012

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 2034

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ