15 Юли 2024понеделник06:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ блокираха промените в закона за СРС

Управляващите отхвърлиха идеите на опозицията, ще пишат правилата сами

/ брой: 123

автор:Ралица Николова

visibility 1023

Промени в използването на СРС-та скоро няма да има, стана ясно след вчерашното заседание на парламента. Мнозинството отхвърли всички предложения на опозицията за затягане контрола над подслушването. Промени в закона внесоха и Коалиция за България, и ДПС. Левите предложиха обществен съвет към правосъдния министър да контролира съхранението и достъпа на данни от подслушване, както и затягане на режима за разрешителни на СРС-та. ДПС пък поиска прилагането на спецсредства да се обвърже с финансова рамка.
Мнозинството категорично отхвърли законопроектите, въпреки че още преди половин  година се появиха доклади на различни институции, според които използването на СРС е безконтролно. Още тогава парламентарната комисия за контрол на СРС-та предложи да има промени в закона и препоръча затягане на режима. Депутатите от ГЕРБ обаче обясниха вчера, че вече са създали работна група, която пише проектозакон по темата. Когато внесем нашия текст, вие ще може да направите своите корекции, обърнаха се гербаджиите към опозицията. 
Пет месеца ви бяха нужни, за да сформирате работна група, как да сме сигурни, че няма да пишете промените до изборите, попита от трибуната Мая Манолова. Тя бе категорична, че в промените на КБ са взети предвид именно препоръките на парламентарната подкомисия. Ясно е, че няма политическа воля за промяна, категорична е опозицията. Три пъти са скочили подслушванията, откакто ГЕРБ са на власт, припомниха социалистите. В същото време статистиката показва, че все по-малко данни от подслушвания влизат като доказателства в съда. Освен това съдът се превръща в обикновен регистратор на използването на СРС. Оказва се, че са издадени толкова разрешителни, колкото са поискани. 
Левицата предложи ограничаване на кръга от престъпления, за които е допустимо използването на специални разузнавателни средства. Левите поискаха да се води регистър на поисканите и разрешените СРС, но да отпадне възможността, наблюдаващ прокурор да може да иска използването им. В законопроекта на КБ е записано още, че към правосъдното министерство ще се създаде Обществен съвет от 7 души, който ще упражнява граждански контрол върху съхраняването и унищожаването на данните от СРС. 
Сред предложенията  на ДПС пък бе създаването на финансова рамка за СРС-та, която да не може да бъде надскачана. Редът, цените и начините на прилагане на СРС да се определят с акт на Министерския съвет, а органите, които искат подслушване, да го заплащат, поискаха депутатите на Доган.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ