14 Юли 2024неделя20:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕВРОПЕРЧЕНЕ!

/ брой: 265

автор:Тодор Коруев

visibility 1721

Миналата сряда обещах да бръкна в нечестивите дела на т.нар. Европейски институт Помак, насадил се в Смолян, чиито дейци заявиха на пресконференция в столицата: "Балканската война е донесла най-много страдания на помаците. Никой не е питал дедите ни дали искат да ги освобождават". И още - че било цинично да се иска от жертвите да празнуват стогодишнината от Балканската война. Търсейки "другата истина", неколцина акълии, самопроизвели се не само за институт, но отгоре на това и европейски, издали книгата "Балканските войни в Родопите 1912-1913". Авторът й е Исмен Реджепов, който провъзгласява Балканската война за поробителска, за най-голямото бедствие за помаците. Турция била отстъпила доброволно Родопите на България, но българите християни  извършили геноцид над помаците, клали, прогонвали и палили цели села. Книгата е "обогатена" с илюстрации - непохватни рисунки, изобразяващи зверства.
Във войната е имало разправи и отмъщения между разделените от вярата българи, дори случаи на насилие в "кръстилката", която историците осъдиха, както осъдиха и по-сетнешното принудително връщане към исляма и към арабските имена от Радославовци. Имало е и грешници, които, кой от страх за предишни вини, кой от заблуда, са тръгнали с башибозука. Война е това, не е парад! Но въпреки личните човешки драми, които съпътстват Балканската война, за нас тя е славна, победна и освободителна. И за мюсюлманите, които също страдали от османската власт. Още повече че техните селища влизат в по-демократична по устройството си европейска държава. Но да се определя българската войска като "свирепа армия от бандити", да се нарича геноцид освобождението на Родопите, да се омаловажава героизмът на нашите воини, това е една от игла до конец откровена антибългарска акция. И отново, щем не щем, се питаме за лоялността към държавата и нацията.
 Институтът в Смолян, който се европерчи, крие се зад някакви измислени граждански права и претендира да е "научно звено", искал да предизвика обществени дебати за помашката идентичност. А това си е чист опит да се откъсват българите мохамедани от техния родов корен. Произходът на помаците не бил еднозначен - едни родове били тракийски, други - с арабско потекло, трети - дори арнаутски, а и като наследници на богомилите ги определят. Не били тюрки, но били приели исляма рано, преди идването на турците, и нямали нищо общо с християните. Пред мен е книгата "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците" от Ефрем Моллов, главата на новото сепаратистко образувание с европейска фирма. Това, което пише той, нарича изследвания и твърди, че помаците са потомци на скрили се в планината прабългари, бягащи от налагането на християнството по времето на княз Борис I. Дори издирил етимологията на думата "помак" и бил сложил точка на споровете около това име. Прочетете ли я, ще ви хвръкне шапката.  Думата идела от "пумаг" - Уpu (пет на древния език, който са говорили някога) и Уmag (човек, който владее старите знания и религията на единния Бог). Маговете (жреците) били пет на брой. Тези велики жреци, които пазели заветите на великия хан Кубрат, били прогонени от княз Борис I. Тогава бегълците в планините приели исляма, тогава било създадено сегашното село Мугла, което носело името на последния велик маг на третата Велика Булгария. И ако тези "научни прозрения" предизвикват само кикот и не са дори четиво за наивници, то взрив от гняв извикват страниците, описващи злосторствата на Княза Покръстител, характеризиран като "управник с болен мозък", който с налагането на християнството съсипал съгражданото от векове и обезличил едно племе (прабългарите) за сметка на друго (славяните). И светите братя Кирил и Методий не са пожалени, те са обявени за оръдия в пъкления заговор на Фотий за покръстването - черен период, за който пишела стара книга (китаб). В мазето си ли ги намери тия книги "ученият" европеец, да се чуди човек. Но той не си поплюва. Важното е да изкара българите мохамедани други, различни, но в никакъв случай не българи, каквито са. Да среже българската им пъпна връв.  
 Колко гневен шум се вдигна около циганетата в Добрич, които поругаха национални светини! И правилно бе възмущението, но не са ли по-страшни тия гаври, тиражирани в книги, в които се сеят идеи, насочени срещу държавата и нацията. Охулването и обругаването в слово на Балканската война, на княз Борис I и приемането на християнството, на братята св. Кирил и Методий и т.н. е не само антибългарска провокация, това си е преднамерена антидържавна дейност, сиреч откровено престъпление и подсъдно деяние. Имат ли уши тия, които трябва да чуят?
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ