08 Ноември 2024петък17:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Времето ще се задържи предимно слънчево. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони със слаб вятър от североизток. Сутрин на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните между 11° и 16°. Времето ще се задържи предимно слънчево. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони със слаб вятър от североизток. Сутрин на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните между 11° и 16°.

Потреблението на червено вино намалява, избите не могат да го продадат

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 4176

"Потреблението на червено вино спрямо бяло и розе намалява. Червените сортове се използват единствено и само за правене на розе”, коментира пред agri.bg Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ).
Според него производителите на грозде от много разпространените червени сортове ще имат проблем с реализацията на продукцията.
“От 100 кг може да се произведат 40 литра розе и в най-добрия случай остават на производителя 20 литра червено вино, но действително червените сортове, особено тези, които са интернационални и всички са уморени от тях, като “Мерло”, “Каберне”, са сортове, които имат най-голям дял на пазара, но и най-голяма конкуренция”, обясни лозаро-винарят.
Подобен проблем имат не само българските лозаро-винари, а и европейските, и световните.
“Бялото вино и розето се реализират лесно, но червеното вино, което е по избите, е проблем”, коментира Василев.
Според него в Европа има много голяма конкуренция на предлаганите вина и в момента страни, които са традиционни производители на вино, като Франция, например, изкореняват голяма част от лозята си със сортове, за които няма пазар, или сортове, които са болни.
“Хората гледат да преструктурират бизнеса и да оставят това, което е печелившо и което може да се продаде, останалото го ликвидират и се насочват към други култури”, допълни Атанас Василев.
Местните сортове, от друга страна, обаче имат перспектива и се вижда, че пазарът се ориентира именно към подобни забравени вече вкусове и аромати.
“Местните сортове имат бъдеще, сортове като “Гъмза”, “Рубин”, “Врачански мискет”, “Кайлъшки мискет”, “Варненски мискет”. Има интерес към всички местни сортове, стига те да са подбрани правилно и да се отглеждат на правилните места, с правилните подложки, с правилната маркетингова стратегия”, каза още Василев.

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 139

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 141

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 161

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 160

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ