17 Октомври 2024четвъртък03:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иван Иванов:

Цените за пренос на ток ще бъдат увеличени

При повече електроенергия от потребяваната може и да се спират централи, прогнозира шефът на ЕСО

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 2514

Няма съмнение, че цените, които се заплащат за пренос и разпределение, ще бъдат увеличени. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на кръгла маса в София, посветена на развитието на електроенергийните мрежи и мрежовите услуги.
По думите му цените за пренос и разпределение ще бъдат увеличени, защото през последните години има рязко повишаване на инфлацията и регулаторът ще се съобрази с това. Според Иванов обаче това не може да покрие повишените разходи на мрежовите услуги в размера, в който трябва да бъдат осъществени. Вторият начин за финансиране за развитие на мрежите е чрез европейските фондове.
Иванов посочи, че трябва да се изградят системи за съхранение на енергия. Освен това трябва да се подобри управлението на потреблението на електроенергия, което изисква пряко участие на потребителите и наличие на интелигентни измервателни уреди. Мрежата трябва да се оптимизира и да стане все по-децентрализирана, декарбонизирана и дигитализирана.
Председателят на КЕВР добави, че проблемът за развитието на мрежите не е само в България. По думите му изследванията са показали, че до 2040 година в света трябва да се удвои дължината на електропреносните и електроразпределителните мрежи, което означава, че трябва да се изградят 8 млн. км нови мрежи в Европа.
"Това идва да ни покаже, че проблемът не е само български", заяви Иванов.
"Централи може да бъдат спирани при превес на производството над потреблението на ток и невъзможност енергията да бъде съхранявана",  прогнозира Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).
Шефът на ЕСО даде пример с април, когато товарът на системата обикновено е най-нисък - 3500 мегавата, а се разполага с 1 блок на АЕЦ "Козлодуй" от 1000 мегавата, 3000 мегавата възобновяеми източници, между 300 и 500 мегавата на топлофикациите, чийто ток задължително се изкупува плюс блоковете на двата американски теца в Маришкия басейн, които имат дългосрочни договори, това означава товар от 5800-6000 метавата.
"Кажете ми къде отиват останалите 2000-2500 мегавата", попита той.
За година и половина към системата са присъединени 1700 мегавата, с които работещите солари в страната стават над 3000 мегавата. Много малко страни в Европа имали такъв ръст на присъединяване на мощности към мрежите, поясни той.
"Ако стоим и чакаме, загубите за нас ще бъдат огромни", изтъкна той.
Затова спешно трябва да се развият проекти за проекти за съхранение на енергия, но не само на батерии. Цачев препоръча да се развият системи за съхранение на енергия от индустриално значение като например помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ).
"Трябва да бъдат изградени енергийни коридори, за да може енергията да бъде търгувана", препоръча той.

Еврото ни трябва, колкото тумор в мозъка

автор:Дума

visibility 805

/ брой: 197

Световният дълг е на път да надхвърли 100 трлн. долара

автор:Дума

visibility 643

/ брой: 197

БДЖ планира повече връзки между Северна и Южна България

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 197

ЕК с нови правила за мигрантите

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 197

Ескалира напрежението между Сеул и Пхенян

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 197

Дипломатическа война между Индия и Канада

автор:Дума

visibility 799

/ брой: 197

Накратко

автор:Дума

visibility 994

/ брой: 197

Да се ядосаме!

автор:Юлия Кулинска

visibility 833

/ брой: 197

Знаем проблемите, имаме експертите и решенията

автор:Дума

visibility 743

/ брой: 197

Аз съм десницата на левицата!

автор:Дума

visibility 724

/ брой: 197

Опит пореден

автор:Евгени Гаврилов

visibility 835

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ