14 Юли 2024неделя00:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Работим 36 дни годишно да си платим сметките за отопление

/ брой: 227

автор:Дума

visibility 7169

Получаващите минимална заплата работят 36 дни в годината, за да си платят годишната сметка за енергия. Но пък жилищата ни, оказва се, не са толкова стари, колкото си мислим, а новите са енергийно по-ефективни, предаде "Нова телевизия".
Българите обитават 2,6 млн. жилища, показват данните на НСИ от последното преброяване. От тези жилищата 2 милиона се намират в градовете, а 200 хиляди в селата. Според статистиката най-разпространеният начин на отопление е чрез електроенергия - всяко второ домакинство я използва. В малко над една трета от домовете, се използват дърва, а парното топли 13% от тях.
Сред петте най-разпространени вида отопление, на последните две места са въглищата и пелетите, които се ползват в между 4 и 5% от българските домове. В някои от тях се прибягва до повече от един начина за отопление, докато обитателите на 10 хиляди жилища Ц предимно в градовете, са заявили, че не се отопляват по никакъв начин.
Като вид отопление и в градските, и в селските жилища, първите две места заемат електричеството и дървата. Но ако в градските реда е този, в селските те разменят местата си. Там 4 от всеки 5 домакинства използва дърва. Що се отнася до слънчевата и енергията от възобновяеми източници, броя на жилищата, чиито обитатели са заявили, че използват такава, не достига и 1000.
В Евросъюза най-разпространеният начин за отопление е с природен газ. На него разчитат в близо една трета от домовете. При този вид отопление се използват котли или топлофикационни мрежи. На електричество - под формата на климатици, радиатори, термопомпи, подово отопление и други, са заложили в близо 25% от жилищата.
Със сходен процент, все повече стават и тези, които разчитат на възобновяеми източници. А поради големите количества отделян въглероден диоксид при изгаряне, все по-слаб пък е интересът към петролните продукти, използвани предимно за индивидуални котли или печки.


Газът по-скъп с 8% през декември
Природният газ да поскъпне с 8 процента през декември и да се продава за близо 87 лева за мегаватчас - това предложение е внесъл "Булгаргаз" в Комисията за енергийно и водно регулиране. От заявлението на компанията става ясно, че цената е формирана от количествата по дългосрочния договор с Азербайджан и от втечнен природен газ, който ще доставят две гръцки компании. Предвижда се да бъдат използвани и количества от газохранилището в Чирен. Предложението на "Булгаргаз" ще бъде обсъдено на открито заседание на 29 ноември, а окончателно решение за цените на природния газ за следващия месец КЕВР ще вземе на 1 декември.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ