17 Октомври 2024четвъртък05:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Предизборно властта обеща 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй"

Правителството на "сглобката" налива 500 млн. лв. в нови енергийни ядрени мощности

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 409

Кабинетът реши да бъде даден старт на изграждането на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй". Очевидно решението има силен предизборен нюанс,защото то се случва няколко дни преди местните избори у нас.
За намерението да се строят нови блокове на АЕЦ "Козлодуй" се заговори още през 2008 г., но решението на Министерски съвет по принцип за този проект бе взето през април 2012 г. от първото правителство на ГЕРБ. Месец по-късно бе учредена проектна компания "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" за проектиране, лицензиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на нова ядрена мощност от най-ново поколение в района на съществуващата атомна централа. Декември същата година това дружество подаде в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) заявление за издаване на разрешение за избор на площадката на бъдещия реактор.През 2020 г. тогавашното правителство на ГЕРБ даде мандат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да води разговори с американски компании за изграждане на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй.
Премиерът Николай Денков съобщи още, че дружеството "АЕЦ Козлодуй-нови мощности", което ще отговаря за проекта ще бъде финансирано с 500 млн. лева допълнително. То ще води преговори с фирмите, които трябва да построят 7-и блок. Срокът, който се предвижда за изграждане на новата ядрена мощност, е 2033 година. Със същото решение започва подготовката и за 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи премиерът. Планът е двата проекта да вървят успоредно като строителство.
Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените първи до четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". "Освен това технологията, която е избрана на тези реактори, е уникална в света. Тя позволява да се променя два пъти в много кратък срок мощността на реакторите, което е изключително важно за стабилното управление на енергийната система, когато влязат в действие", каза Денков. Той определени този проект като едно от най-важните решения, които е взето по време на сегашния мандат.
През юни американската компания "Уестингхаус" подписа договор с проектната компания "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" за предварителни инженерни дейности за изграждане на нов реактор с технологията AP-1000 на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Очаква се до края на годината да е готов анализът на оценката на възможностите за максимално използване на съществуващата на площадката на АЕЦ "Козлодуй" инфраструктура и за интегриране на българската индустрия в проекта за 7-и ядрен блок с технология АР1000.
Наскоро американската компания подписа споразумения с 5 български компании, които да се включат като подизпълнители при изграждането на новия ядрен блок на АЕЦ "Козлодуй".
Темата за новите ядрени мощности станаха повод за поредния скандал между президента Радев и премиера Денков. Явно Седми блок в козлодуй ще се строи на тъмно като магистралите, коментира държавният глава. Радев използва пропагандни хватки, които нямат нищо общо с истината, отвърна министър-председателят.
Сегашното правителство ще остане в историята и като убиец на проекта за АЕЦ "Белене". През юни "сглобката" в парламента реши да продаде купените от България два реактора на Украйна. В началото на този месец правителството прекрати процедурата за избор на стратегически инвеститор и извади АЕЦ "Белене" от обектите с национално значение.

Еврото ни трябва, колкото тумор в мозъка

автор:Дума

visibility 805

/ брой: 197

Световният дълг е на път да надхвърли 100 трлн. долара

автор:Дума

visibility 643

/ брой: 197

БДЖ планира повече връзки между Северна и Южна България

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 197

ЕК с нови правила за мигрантите

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 197

Ескалира напрежението между Сеул и Пхенян

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 197

Дипломатическа война между Индия и Канада

автор:Дума

visibility 799

/ брой: 197

Накратко

автор:Дума

visibility 994

/ брой: 197

Да се ядосаме!

автор:Юлия Кулинска

visibility 833

/ брой: 197

Знаем проблемите, имаме експертите и решенията

автор:Дума

visibility 743

/ брой: 197

Аз съм десницата на левицата!

автор:Дума

visibility 724

/ брой: 197

Опит пореден

автор:Евгени Гаврилов

visibility 835

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ