14 Юли 2024неделя05:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пощите и терминалът в Русе без еврофинансиране

Орязани са проектите за болници и саниране на сгради

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 323

Три проекта от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) за близо 260 млн. лв. няма да бъдат реализирани. Това са проектите за цифровата трансформация на "Български пощи" (101 млн. лв.), изграждането на интермодален транспортен терминал в Русе (44,6 млн. лв.) и цифровизацията на управлението, контрола и ефективното използване на водите (112 млн. лв.). Трите проекта са премахнати за изпълнение в променения ПВУ, който беше изпратен за одобрение в Европейската комисия в края на миналата седмица. Причината да отпаднат е невъзможността да бъдат завършени до август 2026 г.
Искането на България за промяна на плана стана, след като беше намален максималният размер на безвъзмездните средства по Механизма за възстановяване и устойчивост от 6,27 милиарда евро на 5,69 милиарда евро.
Още миналата седмица стана ясно, че от плана напълно отпада и ключов проект в областта на здравеопазването - създаването на национален център за лечение на онкологични заболявания с протонна терапия, фокусиран върху лечението на деца. За него бяха предвидени 157 млн. лв. европейско финансиране. Правителството вече обяви, че заради вече натрупано забавяне по този проект, който е труден, не е реалистично той да бъде завършен в периода, в който са допустими разходите по плана за възстановяване и устойчивост. Планът е с хоризонт до 2026 г. Заради невъзможността да се ползва европейско финансиране, премиерът Николай Денков обяви, че центърът ще се изгражда с национални средства и остава сред приоритетите на правителството.
От плана за възстановяване отпада и друг любим проект на "Продължаваме промяната" - за цифрова трансформация на пощите. Проектът е за 101 млн. лв. и беше много амбициозен, като предвиждате пощите да предлагат много нови услуги - да доставят до врата лични карти и паспорти, да бъдат лицензирани като платежен оператор, към тях да има биометрични станции и терминали за биодиагностика за най-масовите здравни изследвания - пулс, температура, кръвно, кръвна захар. В решението на МС се изтъква, че този проект отпада заради необходимост от нотификация до Брюксел за държавна помощ, което е дълга процедура.
От Националния план за възстановяване и устойчивост отпада и любимият проект на бившия министър на транспорта Николай Събев (ПП), за изграждане на интермодален терминал в Русе. Той е зачеркнат от плана заради значително забавяне и невъзможност за изпълнение на инвестицията. От националния план отпада и друг ключов проект - цифровизация за комплексно управление, контрол и ефективно използване на водите. По този проект за 112,6 млн. лв. е било предвидено проектиране и изграждане на интегрирана система за управление на водите, така че да се свържат съществуващите бази данни на различни институции - МОСВ, ВиК холдинга към МРРБ, ДНапоителни системиУ, НЕК, НИМХ. Това е много тежък проект, като в аргументите за отпадането му се изтъква натрупано значително забавяне.
Извън цялостното отпадане на проекти, по отделни инвестиции бюджетът се намалява заради недостатъчен интерес. Такава се оказва и иначе шумно рекламирана процедура за саниране на обществени и производствени сгради. Така сградите, които ще бъдат подкрепени, се намаляват от 866 на 742, а предвиденото финансиране се орязва с 85 млн. лв.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ