14 Юли 2024неделя01:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Половината българи искат 4-дневна работна седмица

Продължава ръстът на работещите непълнолетни, съобщиха от Агенцията по труда

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 1410

Близо половината от служителите у нас искат 4-дневна работна седмица. Това показва проучване за пазара на труда, реализирано от специалисти по човешки ресурси. Формулата четири дни по 10 часа работа подкрепят над 44% от българите, показва изследването, направено сред над 2000 служители. Едва един от десет запитани иска сегашния вариант, който предвижда пет работни дни по осемчасов ден. Интересно е, че една трета от българите предлагат още по-екстремен вариант за работа - три дни по 12 часа.
Според експерти проблемът е, че вариантът не е приложим във всяка индустрия, тъй като в някои сектори не могат да се наемат повече хора, за да има постоянно служители на работните места. Освен това работодателите в България не са отворени към подобни гъвкави смени на работа.
Експериментът с по-кратката работна седмица вече се провежда в много страни по света. В повечето от тях се оказва успешен и те продължават по тази схема. Във Великобритания дори са отчели средно повишаване на производителността с 1,4%. Освен това броят на случаите на отпуск по болест е намалял с две трети, а рискът от "прегаряне" - със 71%.
Междувременно Главната инспекция по труда оповести последните данни за проверки на работното място от първите 9 месеца на годината. Проверени са 30 757 предприятия с над 1,2 милиона наети в тях. Общият брой на констатираните нарушения на трудовото законодателство е 175 850. По време на проверките са установени 2737 души, работещи без трудов договор.
През периода се запазва наблюдаваната от началото на годината тенденция на ръст на издадените разрешения за работа на непълнолетни лица. Издадени са 13 210, което е с 23% повече спрямо същия период на миналата година, когато са били 10 704, съобщиха още от ГИТ.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ