14 Юли 2024неделя02:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Местни избори 2023

Кирил Леонов Кирилов:

Перник - модернизиране, а не затваряне на мощности

По-справедливо разпределение на средствата за ремонти обещава кандидатът за кмет на общината от "Коалиция за България"

/ брой: 200

visibility 690

Интервю на Александър Симов, БСТВ

Кирил Леонов е познато име сред перничани. Бил е кмет на село Богданов дол, а по време на кабинета Орешарски и зам. областен управител на Перник. Той е бивш общински председател на БСП, а понастоящем оглавява областната структура на партията. Втори мандат е общински съветник.


"Два засекретени доклада представят града ни  като първенец по корупция в България"

- Гледах дебатът по БНТ с претендентите за Перник и ми направи впечатление, че когато вие споменахте за два доклада, които са засекретени и показват корупция в община Перник, нястощият кмет Станислав Владимиров, който напусна БСП, реагира доста нервно. Какви са тези доклади и какво показват?
- Перник е общината в България, в която може би има най-голяма концентрация на корупция. И не го казвам аз, а имено тези два доклада. Първият е на Агенцията за държавен и финансов контрол. Тази агенция отговаря и следи за начина, по който се изразходват нашите данъци, дали всичко е в рамките на закона.
Оказва се, че според този доклад, всички обществени поръчки в общината са опорочени. И всичките заключения отдолу в констатациите е записано, че има предпоставки за престъпление. Този доклад бе качен за около час-час и половина в комисиите към ОбС и в един момент изчезна. Питах председателя на общинския съвет от ГЕРБ, който ми каза, че г-н Владимиров щял да го обжалва и затова са го свалили. Аз помолих групата народни представители от БСП да зададе въпрос на министъра на финансите за този доклад. Ще отворя една скоба тук, за да кажа, че по време на дебата, за който стана дума, г-н каза, че такива доклади няма.
- Да, той ги определи като "Фалшиви новини".
- Само че такива доклади има, те са публични. В отговора на министъра на финансите се казва, че докладът на АДФИ е изпратен в нашата прокуратура, а тя го е изпратила по компетенция в европейската прокуратура. Последната го е засекретила и не може да даде повече информация. За да има едно такова засекретяване, аз вървейки по пътя на логиката смятам, че там не пише хубави неща. Текат разследващи действия и очаквам обективни, адекватни и реални заключения от европейската прокуратура в най-скоро време.
Вторият доклад е на Сметната палата. Той е абсолютно идентичен с доклада на АДФИ, само че там обектът, сферата е водопровода, за който се прегръщаха с Бойко Борисов. Изпълнението е на два етапа. Единият е на стойност 27 млн. - за довеждащия водопоровод от яз. Искър до яз. Студена. Другият е на стойност 32 млн. , с които трябваше да се подмени главната мрежа в Перник, която работи, но има големи загуби по трасето.
Водопроводът нито се узакони, нито заработи. Два пъти правиха опити да се пусне, два пъти изби и го приключиха. При въпросните 32 млн. се правят две обществени поръчки, но забележете - процедурата по възлагане се провежда по чл. 74 от ЗОП - този член се прилага при форсмажорни ситуации, без конкурсен принцип. В доклада се пита: кое е форсмажорното, при положение, че мрежата си работи, макар и със загуби, кое налага да се възлага обществена поръчка без конкурс на определени фирми. Ами налагат го тези корупционни практики, тази зависимост към определени хора.
Този доклад не е отречен от г-н Владимиров, той също е засекретен от нашата прокуратура.
- Това, което описвате е доста плашещо, защото медиите дълги години ни рекламираха Станислав Владимиров като някакво модерно, младо лице, автентичен глас на лявото. Как да си обясним тази трансформация при него - 2019 г. кандидат на БСП, който щеше да се разправя с практиките на ГЕРБ, които доведоха града до водна криза, а днес виждаме същият Владимиров като кандидат на ГЕРБ. Как си обяснявате това?
- Да, в предизборнат си кампания 2019 г. той непрекъснато говореше как виновните за кризата в Перник ще понесат своята отговорност. За голямо съжаление, няма никой, който да е понесъл отговорност, аз поне не знам, а г-н Борисов успя много бързо да се справи с идеите на Станислав Владимиров да търси отговорност. Предполагам, че стана именно чрез тези корупционни практики.
Оттам нататък знаем неговото отношение към собствената му партия и най-вече към председателката й, за която той непрекъсно говори колко била злобна. Но аз ще дам друг пример. Освен, че той напусна партията 10 месеца преди изборите, той ни затвори и клуба на БСП в града като знак на отмъщение. СДС по времена най-дивите времена, не ни го е взимал, но кметът от БСП ни го взе...
- По време на дебата по БНТ ми направи впечатление един проблем, който го има и на други места, управлявани от гербаджии. Вие заговорихте тогава за ремонти, концентрирани в централната градска част и периферията на града, която е изоставена. Доколко силно е това разделение?
- Разделението е 99%. Това, което се случи през последните 4 години, беше концентрирано изцяло в идеалната градска част. Кварталите и селата бяха тотално изолирани. И ние неслучайно сме записали в нашата програма за управление на града, че ще има едно по-справедливо разпределение на средствата от капиталовите разходи и през всяка една бюджетна година да има за всяко населено място по един поне инфраструктурен обект, който ще се случи в зависимост от възможностите на общината. Не може да се ремонтира само централната градска част, а хората от периферията да стоят в някаква джунгла.
Той и затова вдигна такса смет на малките населени места - за да ги приравни към централната градска част. Обеща услугата да се подобри, съдовете за смет да се сменят - нищо от това не се случи...
Забележето и друго нещо - ВАС отхвърли това решение на кмета за увеличение на такса смет, но го направи само за 4 села с мотива, че другите не са внесли подписи, но срокът от 14 е доста кратък, другите села така и не разбраха. И сега имаме парадокса - 4 села, които са най-близо до София и са по-развити, където има къщи на цена до 2 млн. лв., плащат по 30 лв., а бедните плащат по 300 лв. такса смет.
- Това е ужасяващо, политическа екзотика...
- Опитахме се групата от БСП, внесохме в ОбС докладна да бъдат приравнени всички села, защото се създава дискриминация, но и до днес тази докладна не се входира в ОбС, въпреки че са събрани над 3000 подписа в нейна подкрепа. Сложна е ситуацията.
- Пак в този дебат стана дума и за териториалните планове, внесени в Брюксел. Според Станислав Владимиров, те осигуряват нови възможности за Перник. Аз прочетох тези планове и не виждам как точно те облагодетелстват Перник по някакъв начин, при условие, че поставят под риск доста от дейностите. Какво е вашето мнение? Трябва ли да бъде затварян ТЕЦ-а, защото чухме и това, че частник не трябва да бъде спасяван.
- По подобие на затварянето на реакторите в АЕЦ Козлодуй, ще се случи същото и с мините и ТЕЦ-овете. Пак под натиск отвън, под предлог за зелен преход и т.н. А в същото време онези силни икономики в Европа отварят мини и ТЕЦ-ове.
Ще останем без достатъчно електричество, за да покриваме дори собствените си нужди като държава. Нашите съседи пък не разполагат с достатъчно силни мощности, за да можем да внасяме ток. При тази икономическа несигурност е огромна грешка, при положение, че разполагаш с мощности, да ги затваряш преждевременно при неосигурена алтернатива.
В Перник 20 000 семейства разчитат на ТЕЦ-а. Това е най-социалната услуга в града и най-евтиният вариант за отопление през зимата. Защо да го закриваме, като може да го модернизираме. Ама било частно дружество. Ако частникът не си изпълнява задълженията по договора, благодарение на който се е сдобил с това предприятие, държавата да си го вземе, да го модернизира и да предложи на хората една добра услуга.
- А има ли правомощие кметът на Перник да се пребори за по-справедлив преход и най-важното - да има глас за това дали трябва да бъдат затворени въглищните централи или не?
- Мисля, че има, той е политик, който заема достоен пост в йерархията. Той отгаваря за перничани. Ако той не може да се пребори, не виждам кой. 2000 работници остават на улицата, а алтернатива не се вижда в тези планове.
Има лостове да се повлияе, но явно са поети едни други ангажименти, защото в Перник ще дойдат едни 100 млн. евро, обещават се средства на тази, на онази фирма - това е кафявата мафия... За мен основният проблем е концепцията за управление на общината. Разумният подход е част от нашите данъци да се инвестират. Примерно в жилища. Превърнали сме се от икономическа гледна точка в спалнята на София. Защо общината да не инвестира в строежа на жилища и да има приходи от това.
- Как да ви подкрепят хората на изборите?
- С номер 71, на 29 октомври - за местна коалиция "БСП-Български глас-ПП МИР".

(със съкращения)

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ