14 Юли 2024неделя06:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Парите за саниране стигат за само 1000 сгради

Ако остане 100-процентното държавно финансиране, фондът ще бъде обновен едва след 70-80 години

/ брой: 192

автор:Дума

visibility 462

Енергийното обновяване на многофамилни жилищни сгради със 100% публични средства трябва да се промени. Това заяви Добромир Василев, директор на дирекция ДЖилищна политикаУ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по време на годишната конференция за строителство и инвестиции, организирана от "Мениджър", предаде economic.bg.
По думите на Василев парите, заложени по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, които са в размер на 1,4 млрд. лв., ще стигнат за саниране на едва 1000 сгради.
Интересът беше много голям заради 100-процентовото безвъзмездно финансиране, но то изкриви пазара и очакванията на гражданите, заяви Василев. Той коментира, че моделът на финансиране трябва да се промени и да се използват банковите институции, така че сдруженията на собствениците да се възползват от кредити за саниране. Те биха могли да се изплащат чрез месечните вноски, които всяка една етажна собственост трябва да събира.
Василев допълни, че помощите, които сега се предоставят на социални слаби семейства за отопление, трябва да се променят и да започнат да се предоставят общи помощи за енергийно бедни, които да се използват за саниране. Понижавайки разходите за отопление, ефектът ще бъде сходен, смята той.
Втората реформа е свързана със създаването на т.нар. Декарбонизационен фонд, който трябва да се изпълнява от Министерство на енергетиката. В него трябва да са съсредоточени публични и частни средства за енергийна ефективност и самият фонд да менажира програмите за саниране на еднофамилни и многофамилни жилищни сгради. Така ще се премине и към намаление на процента безвъзмездна помощ и по думите на Василев ще могат да се привличат частни инвестиции.
"Не може да обновим целия сграден фонд с публични средства. Огромна част от фонда е на частни лица и да се използват публични средства, след като тези пари може да се използват за пътища, ВиК мрежа и дружи нужди, е неефективно", заяви Василев.
По думите му, ако остане моделът на 100 процента държавно финансиране, сградния фонд ще бъде обновен едва след 70-80 години, а през това време сградите ще са още по-амортизирани.
Инж. Тодор Андонов от Камарата на строителите в България (КСБ) коментира, че България безкрайно изостава в енергийната ефективност и санирането.
"Ние бягаме след събитията няколко години назад. Едва 7% към днешна дата от сградите отговарят на изискванията за енергийна ефективност. Това са сгради, построени след влизането в сила на новата наредба и тези, санирани по националната програма за енергийна ефективност с 2 млрд. лв. По нея бяха санирани 1970 сгради", посочи Андонов.
Той също защити тезата, че огромен брой сгради не могат да бъдат санирани само с публични средства и че трябва да се включи и частен капитал. По думите му строителите са притеснени относно изпълнението на санирането по ПВУ, тъй като до юни 2026 г. трябва да се санират всички сгради, да бъдат въведени в експлоатация с мониторинг на постигнатите цели.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ