14 Юли 2024неделя00:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Борислав Гуцанов:

Голямата идея е да обединим ляво, център, патриотично

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 690

"Вижте какво се случва през последните месеци, откакто управлява това правителство. Даже вече не знам как да го нарека - на сглобката ли, на националното предателство ли, на слугинажа ли. Ако това е управлението на държавата - ние сме държава на абсурда. Естествено е, че трябва да се намери нов път на развитие и БСП го търсим в едно такова обединение.
БСП сме единствена алтернатива на това, което се случва в страната. Ние винаги сме били патриотична партия от самото ни създаване преди 132 години. Няма нищо лошо в това да имаш патриотизъм. Защото има разлика между краен национализъм и патриотизъм. Нека да бъдат хора, партии, движения, които искат страната ни да се развива нормално.
Не считам, че има опасност да ни изключат от ПЕС. Ако говорим за джендърство и Истанбулска конвенция - БСП винаги сме били против. Тогава наистина е трудно да се намерят допирни точки. Имаме наши ценности и ги спазваме. И сме длъжни да го правим, защото и Конституцията е пределно ясна по този въпрос." Това заяви народният представител от "БСП за България" Борислав Гуцанов в ефира на БНТ.
Гуцанов уточни, че социалистите са работили по този модел на обединение на последните местни избори. "БСП сме единствената партия, която вдигнахме толкова резултата на местния вот. От 57 кмета, които бяха 2019 г., в момента имаме 72 избрани кмета. Единствено ДПС вдига от 40 на 45, а ГЕРБ падат от 143-ма на 113. Това обединение, което започнахме на местна почва, дава своя резултат. И след като дава резултат, трябва да го прехвърлим на национална почва. Да видим какви са кметовете на ПП-ДБ - имат 6 кмета в страната. Като виждаме какво става в момента в столицата - малко започва на Бейрут да прилича. Едно по-сериозно време - още не може да се оправят, не могат да изберат и председател на общинския съвет" , добави той.
"Там инженерните проекти вървят един след друг. Не знам дали има пряка връзка, но бих препоръчал на хората, които говорят за 3 март, да видят, че това е изчерпана тема, и то благодарение на БСП. Защото ние поставихме този въпрос много остро в НС и той няма да бъде гласуван, когато се коментира Конституцията. Но, ако това действително е проект на президентството - да се свика КСНС, защото това е изключително важно президентската институция да го направи, а не да бяга дали някоя партия му харесва или не му харесва. КСНС трябваше да бъде свикан отдавна. И по въпросите за Украйна, Близкия изток, както и по темите за Далечния изток и за енергетиката. Всяка институция трябва да си гледа задълженията, а не да прави проекти. Хора, които са гласували за Левицата и са били техни симпатизанти - имат пълните основания в момента да се върнат в така наречената партия майка", коментира депутатът от БСП създаването на евентуален политически проект около президента Радев.
По думите на Борислав Гуцанов това управление е срамно за България и колкото по-бързо си отиде, толкова по добре. "Сигурни сме, че хората ще разберат, че това не може да продължава. Всяка партия се стреми към властта, защото по този начин защитава своите идеи и виждания. Ние губим суверенитет с това, което правят в момента от сглобката", обобщи той.
"БСП е партия, която защитава интересите на българския народ, а не тези на Москва или Вашингтон. А някои използват думичката евроатлантизъм, докато правят далавера след далавера. Оръжието можеше да бъде американско и да не е на тези цени, можеше да бъде купено от Германия и да не е на тези цени. Купуваме Ф-16 за 2,2 млрд., платени веднага. Да сме видели самолети? И веднага се купува втора ескадрила, въпреки че първата още не е дошла. Коя друга държава е направила такова нещо, на цени в пъти по-високи.
И сега това правителство, на подпис, без дори да се събере, взима решение да се купят "Страйкъри", след като има доклад отпреди години на Сухопътни войски, че тези машини не са пригодни за нас. И от 1,22 млрд. се вдига цената на 1,37 млрд., и не лева, а долара. За машини, които са на 40 години.
Ако съберем всички тези суми, стават 8,5 млрд. лв. - дадени и няма нищо пристигнало в България. Към тях биха трябвали още 1,5 млрд. и щеше да е построена "Белене". Тази централа щеше да се изплати за по-малко от 4 години", коментира Гуцанов безобразията на сглобката, свързани с превъоръжаването на армията.
Социалистът определи като грешка на правителството да не бъдат допуснати Лавров с Мария Захарова да прелетят на България. "И Турция ги допуска, и Гърция. Ние на какви се направихме, какъв знак даваме? В момента пак купуваме руски газ, но през Турция, на по-висока цена. Купуваме и от Гърция - отново руски газ. ГЕРБ обвиняваха ПП, че прибират от комисионни, но сега са се прегърнали в сглобката", каза още той.
"Тези неща, които са свързани с повишаване на доходите, ще бъдат подкрепени от нас, но бюджетът като цяло няма как да бъде подкрепен. Бюджетът е най-важният закон, защото той определя развитието на страната. Ние искаме да развиваме енергетиката, но в този бюджет не се прави нищо за нея.
Има ли писмо от министъра на земеделието към финансовия министър - да, има. Става въпрос за тези 340 милиона и се говори за продажбата на 740 хиляди декара от резерва на България. Това не е ли национално предателство", каза в заключение Борислав Гуцанов.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ