14 Юли 2024неделя00:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С какво го заслужиха?!

"Новият морал" на улицата охули и освирка водещи наши учени

/ брой: 172

visibility 181

Проф. Ваня Добрева

Предишната вечер заседаваше Комисията по образование и наука по две важни теми: 1. Проект на закон за предучилищното и училищно образование, внесен от народни представители от ГЕРБ с пръв подпис на Милена Дамянова, и 2. Годишен отчетен доклад на БАН. След обсъждане на отчетния доклад на БАН, след близо двучасова дискусия на въпроси за рязко намалената държавна субсидия през последните четири години, за изключително влошените условия за научен труд, за ниските заплати, за загубата на учени - бе посочено, че научната активност на учените от БАН е геройство, за което цялото общество дължим благодарност. Това като оценка обедини всички народни представители, независимо от политическата им принадлежност. Защото науката е кауза, която обединява, и постигнахме съгласие по поставените въпроси - заедно да защитаваме науката в България и да работим за решаване на поставените ни въпроси. Нали това е и функцията на Народното събрание - да бъде форум за изразяване на позиции и търсене на решения в полза на обществото...
След края на заседанието се оказа обаче, че цялата комисия и гостите - няколко бивши и сегашният председател на БАН, председателят на Общото събание на академията, уважавани учени, представители на синдикатите в науката, на гражданското общество, на медиите - няма да могат да напуснат сградата на НС през официалния вход. Въпреки постигнатото национално съгласие в зала, въпреки оценките за високите постижения на българските учени. При напускането на залата се пуснаха светлините на телевизионна камера. Журналистът започна своя коментар, следвайки неотклонно излизането на гостите, явно насочвайки нещо или някого. Гостите бяха изведени през заден вход.
Вън обаче ги очакваха протестиращи - увиснали по загражденията, които полицията веднага постави. И вместо благодарност, всички тези учени бяха освиркани и обругани с традиционните викове "червени боклуци" и "мафия". Нали протестиращите са интелигентни? Как така не успяха да видят, че от сградата излизат едни от най-уважаваните български учени, хора със световна слава? Но, ако интелигентните протестиращи не познават академиците, член-кореспондентите, професорите и доцентите, младите учени; ако не разбират, че пред тях се появяват големи имена със световни постижения в областта на физиката, електрониката, химията, космическите изследвания, журналистът и следващата го камера би трябвало да ги предпазят от тази грешка. Или журналистът и камерата имат друга цел - да подстрекават и насочват протестиращите, да им показват "врага", независимо кой попада в тази категория. Щом се намира в Народното събрание - той е враг, който трябва да бъде унищожен. И няма значение, че големи имена на българската наука и гражданската свяст излизат хулени и освирквани... С какво го заслужиха?
Та те в предишните 4 години бяха в непрекъснати неплатени отпуски, защото властта не им даде мизерните 628 лв. на човек, живееха на кредити, мизерстваха. Но защитаваха престижа на науката у нас и България пред света. Извинявайте, но днешните викове, готовността на протестиращите отново да изпращат мирно летящи камъни, няма как да бъдат приети като повик за нов морал... Дали си даваме сметка, че крачката до физическото унищожение на човешки живот е много малка. Както и че журналистиката наистина е четвърта власт, но власт, която, поне според мен, не насажда омраза, не подтиква към саморазправа... А може би се заблуждавам?

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ