13 Юли 2024събота22:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пряката демокрация ще разсече политическия монопол

Който даде власт на народа, си осигурява стратегическа победа

/ брой: 190

visibility 3164

Георги ДИМИТРОВ

На фона на баталните сцени около Плевнелиевото вето върху бюджета, Върховният административен съд наложи друго вето - на водния лобизъм на партия ГЕРБ в Столичния общински съвет. Преди година общинарите от ГЕРБ отказаха РЕФЕРЕНДУМ ЗА РАЗВОД с монополната концесия върху софийската вода, въпреки гражданската инициатива на близо 60 хиляди софиянци. С решението на ВАС пътят на пряката демокрация е открит и топката е върната обратно във вратарското поле на герберите. На 5 септември предстои повторна сесия по този въпрос. Като участници в зимните протести срещу монополизма ние наред с други искания издигнахме и това за улесняване на пряката демокрация - 50 хиляди подписа за национален референдум и премахване на бариерата от брой гласове за валидност.
Два месеца

разстроен хор

от анализатори, медии, политици и обикновени моралисти извива тъжни чалги за политическа криза, за криза на доверието, за институционална безизходица и безсилие. Изборите вече нямат значение, твърдят и политолозите... Партиите губят доверието си. Държавата губи авторитета си. Иска се оставката на всички изборни лица без главния прокурор и омбудсмана. Самото понятие за политик предизвиква омразата на всякакви видове протестиращи. Споровете у нас за президентска република, мажоритарни избори, двукамарен парламент и изборни кодекси замазват само фасадата - честни или нечестни избори, кой е представен и др. Девическите пожелания за нов морал, нов "политически модел", нови лица и др. навяват добродушен цинизъм. Нали 23 години ни крадяха отявлени моралисти-монополисти, кой от кой по-нови лица.
Целият западен свят също се тресе от всевъзможни протести. От Исландия до Турция е видно, че това не е просто криза на модела, на институциите, на формата на управление, на избирателните закони или на представителството, да не говорим за морала. Това е криза на монопола на представителната демокрация и на посредническия начин на взимане на решения. А

взимането на решения е същината

на политиката. Всичко останало - избори, парламентарен контрол, гражданско наблюдение, протести, е допълнителен инструментариум.
Член 1 на конституцията също извежда прякото управление на народа над "участието" посредством избраните от него институции с посреднически представители. В досегашната история на криминалния преход по волята и съпротивата на политиците законите за референдумите по инициатива на гражданите обаче са по-скоро ЗАКОНИ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМИТЕ - било с разрешението на 121 депутати, било с 500 хиляди подписа, било с непосилна бариера от брой гласове за юридическа валидност... Именно тази бариера се оказа демотивиращ фактор на референдума за АЕЦ "Белене".
Против пряката демокрация са и водачите на летните протестиращи. По простата причина, че те, първо, са богати, второ, са малцинство и трето, са хора на олигархията и статуквото. На такива хора пряката демокрация не им трябва. Именно недопускането на гражданите до управлението доведе до феодалното и абсурдистко понятие за политическа класа, каквато по самата си същност представлява олигархията. Този

катастрофирал политически абсурд

няма да бъде разрешен с козметични реформи и размествания на мебелите в хола на посредническата демокрация. Ето защо улесняването на националните и местните референдуми - с примерно 50 000 подписа и без бариера за брой гласоподаватели, както и на гражданския надзор в ръководствата на всички важни власти и естествени монополисти, представлява решителен изход. Като начало - поне коригиращите референдуми по инициатива на гражданите срещу лобистки и антинародни решения на представителните управляващи. Освобождаването на пряката демокрация задължително трябва да влезе в дневния ред на новата парламентарна комисия за промени в политическото законодателство.
Нещо повече, политическата сила, която първа делегира повече власт на народа, ще си осигури стратегическа победа в днешната битка между ГЕРБ и АНТИГЕРБ.

Въпросната национализация

на политиката ще постигне следните ефекти:
ПЪРВО: Директно ще обезмисли всякакви лобистки и олигархични закони, постановления и наредби, както и огромните суми за подкупи на избори, концесии и приватизации.
ВТОРО: Директно ще контролира и коригира глупостите на случайно попаднали на държавния връх откачени властохолици.
ТРЕТО: Директно ще обезмисли дивата борба за власт и драмите на изборните победи и загуби.
ЧЕТВЪРТО: В конкретния български случай ще намали до огромна степен напрежението и безмисленото партийно насъскване на хора от еднакви социални категории.
ПЕТО: Ще противодейства на монополите много по-ефикасно от всякакви потребителски организации и браншови съюзи.
ШЕСТО: Ще даде възможност на обществото да си изработи свой дневен ред, различен от дневния ред на офшорките, монополите и картелите.
СЕДМО: Ще спести изразходването на площадна и протестна енергия, сблъсъци с полицията и налудничаво затваряне на кръстовища и магистрали.
ОСМО: Ще отнеме хляба на богати и паразитиращи върху гражданите лобистки НПО-та на Прокопиев, Сорос и други.
 ДЕВЕТО: Самото наличие на лесен референдум ще има респектираща роля срещу всякакви вътрешно- и външнополитически, военни, шистови и други авантюри.
ДЕСЕТО: Някой да ми каже кой в момента е президент или премиер на Швейцария? Аз също не знам, но не защото сме неуки, а защото НЯМА ЗНАЧЕНИЕ!
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ