13 Юли 2024събота18:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гвоздейков се размечта:

До лятото БДЖ ще се конкурира с автомобилния транспорт

/ брой: 25

автор:Дума

visibility 2051

До началото на летния сезон пътуването с влак ще бъде конкурентно на това с автомобил или автобус. Такава прогноза направи транспортният министър Георги Гвоздейков пред БТВ, в което заяви, че ведомството и БДЖ правят всичко възможно, за да оптимизират времето за пътуване.
Тази цел, по думите на Гвоздейков, минава през това влаковете да спират на по-малко гари, но и да се увеличи скоростта, където е възможно. Министърът направи смелата прогноза, говорейки за вагоните втора употреба, които БДЖ ще закупи от немския Deutsche bahn. Те могат да развиват до 200 км/ч, но Гвоздейков призна, че нашата инфраструктура не позволява такива скорости.
"В България няма как да я развием, но ние правим всичко възможно да оптимизираме времето на пътуваме. За летния сезон ще предоставим конкурентен продукт на автомобилния транспорт", каза министърът.
Гвоздейков отново отказа да разкрие цената, на която ще бъдат купени вагоните, като се позова на юридически причини, свързани с това, че офертата на германския жп оператор Deutsche Bahn е направена специално за БДЖ. Той подчерта обаче, че сделката е "изключително изгодна" и ще стане ясна цената, когато договорите бъдат подписани.
"Цената е преференциална за България. Това е специално направена оферта за нас. След като бъдат подписани договорите и приключи процедурата, тогава цялото общество ще разбере цената", обеща той.
На въпрос дали можеше да се закупят нови вагони, Гвоздейков заяви, че за производството им трябва да се чака между 3 и 4 години, "но ние не може да си позволим това време и търсихме най-добрия вариант за по-качествен комфорт за пътуване".
По думите му дори и втора ръка, вагоните са поддържани добре, като последната им модернизация е правена през 2014 г. Разполагат с място за велосипеди, модерни тоалетни, контакти за зареждане на телефони и лаптопи.
"Това ниво по някакъв начин ще оправдае очакванията на хората и ще бъдат доволни и щастливи, когато се качат на тези вагони", смята той.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1030

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 961

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1123

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1120

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1019

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1038

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ