14 Юли 2024неделя00:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Издателство "Изида"

Атле Нес представя биографията на Мунк

Известният норвежки писател ще дава автографи на щанда на изд. "Изида" на Панаира на книгата в НДК на 5 декември

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 2717

Норвежкият писател Атле Нес, автор на известната и у нас биография "Леонардо да Винчи", пристигна в София. Сред акцентите при гостуването му е другата негова уникална биография - на най-великия норвежки художник Едвард Мунк, която публикува изд. "Изида". Книгата е с луксозна твърда подвързия и цветни илюстрации, изключително издание за ценители на изкуството и в контекста на предстоящите празници - великолепен коледен подарък, съобщават издателите.
Едвард Мунк (1863-1944) е един от най-значимите художници в историята на изобразителното изкуство. Творчеството на именития норвежки модернист крие много загадки. Най-известната от картините му - "Викът", е символ на горчиво предчувствие за бъдещи катастрофи, трагично пророчество на границата между XIX и XX век, предвестник на Първата световна война и катаклизмите на ХХ век. Холивуд получи вдъхновение от тази картина и главният образ от нея се превърна в емблема на филма на ужасите "Писък".
Израснал в бедност и сред житейски несгоди, Едвард Мунк се посвещава изцяло на изкуството. За разликата от повечето си колеги обаче той умира богат. И то много богат. Както и повечето му съвременници, занимаващи се с изкуство, Мунк принадлежи към средите на бохемите и същевременно страни от тях. Има проблеми с алкохола, но успява да се излекува от пристрастеността си. Влюбен е и въпреки това бяга през цяла Европа от любимата си жена. Обхванат е от натрапчиви идеи, които превръщат някои от приятелите му в негови най-върли врагове (предимно в представите му, но действията му водят някои и до това в реалността). Въпреки понякога грубото му и неадекватно държание с постоянно верните му приятели, между които са и неговите меценати, те му остават верни, защото талантът му е завладяващ.
Едвард Мунк е представен в целия блясък на творческата си мощ и с всичките си човешки слабости. Книгата разказва за радостите и несгодите, през които преминава, за трудната борба за признание, за паденията и триумфа, за приятелите, които го подкрепят, за страха му от любовта, която за него се асоциира неизменно със загуба. Творчеството на художника е в тясна връзка с европейската култура и епохата, която го ражда, защото Мунк е свидетел на големи исторически катаклизми, които намират отражение в произведенията му.
Книгата, луксозно издание с твърда подвързия, включва много цветни репродукции на картините на художника, снимки от семейния му архив, писма, откъси от дневниците на Мунк, свидетелства на съвременници.
Атле Нес (роден 1949 г.) е писател, историк и изкуствовед. Автор е на биографии на Леонардо да Винчи, Галилео Галилей и Хенрик Ибсен, романи, книги за деца, документална проза и есета за изкуството. Носител е на няколко литературни награди, сред които е и най-голямата в Норвегия - "Браги".
Писателят ще има среща с читатели в рамките на Софийския международен литературен фестивал на 5 декември от 17 ч. в Мраморното фоайе на НДК. А от 18 до 19 ч. ще дава автографи на щанда на издателите си от "Изида" (номер 212, втори етаж, близо до сцената на фестивала).

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ