18 Юли 2024четвъртък00:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Как пенливата напитка завладя света и България

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 2154

Преди около 12 хил. години нашите предци изоставят дивачеството и престават да гонят мамути, като вместо това се съсредоточават върху градежа на цивилизация и саденето на зърнени култури. До преди 15 години се смяташе, че причината е в насъщния хляб, но учените откриха, че всъщност е "ин бира веритас". Разкопки в днешен Иран откриха доказателства за пивоварство датира от 8000 г. пр.н.е. - цели три хилядолетия преди първия документиран хляб. 

Бирата и цивилизацията вървят ръка за ръка - това се потвърждава и от факта, че първите писани закони на света, включително тези на Хамурапи, включват регулация на питейните заведения и чистотата на бирата. В Древен Египет смятат бирата за дар на боговете. Заплатите на работниците, издигнали пирамидите са били плащани именно в бира и са се отчитали с последния писък на счетоводната наука.  

Да отидем няколко хилядолетия напред. През Средновековието с цялата липса на хигиена, варенето на бира прочиства водата, правейки пенливата течност една от малкото сигурни за пиене, спасявайки хиляди животи. По това време германските монаси откриват, че смесването на бирата с хмел забавя развалянето й, а също така дава днешния й свеж вкус. 

В средата на XIX век Луи Пастьор се опитва да разбере защо бирата вкисва и открива бактерии в маята. Той стига до извода, че ако микроорганизмите може да развалят бирата, то явно причиняват и болести. От там идва и пастьоризацията и препоръката да си мием ръцете. Откритията му водят и до индустриализацията на бирата - вече може да се строят големи пивоварни, където в контролирана среда питието да стига до масовия потребител. 

Приблизително по това време бирата стига до нашите земи. Според най-разпространената версия първата бира в България е сварена от Лайош Кошут, национален герой на Унгария. Накратко - през 1848 г. маджарите се надигат срещу австрийско робство, биват разбити и водачите им бягат в съседната Османска империя, която ги заселва край Шумен. Летните жеги в Мизия не се отразяват добре на идеолога на унгарското възраждане, който с подръчни средства решава да направи любимата си бира, която бързо става популярна и сред местните. 

В "Немили-Недраги" на Дядо Вазов също има любопитен епизод, който показва, че кехлибарната течност ни се е усладила. Хъшовете събират пари за оръжие, с което да извършат атентат, но... в една от букурещенските кръчми са докарали пилзенска бира: "Скоро из улицата екна задружна гръмогласна песен... На заранта от печалбата на снощното представление не остаяше нищо вече. Султан Абдул Азис беше спасен."

Един от големите спорове в българската история е и коя е първата пиворарна в България? По данни на Съюза на пивоварите в България, това е Каменица (1881 г.), но като критерий те отчитат все още действаща пивоварна. Истината е, че първата пивоварна е била в Русе - "Света Петка" от 1876 г. До края на XIX век пиворарните в България вече стават няколко десетки. И така бирата става незаменима част от родната питейна култура. 

Чуждите инвестиции намаляха с 62%

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 134

НАП засякла само 255 кешови плащания над 10 000 лв.

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 134

Възраждат идеята "донос-бонус"

автор:Дума

visibility 1080

/ брой: 134

Европейският парламент се събра на първа сесия

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 134

Тръмп избра сенатор за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 134

Пожари бушуват на Балканите

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 134

Накратко

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 134

Касапи на Конституцията

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 134

За нуждата от ТЕЦ-ове

visibility 487

/ брой: 134

Глад за медицински сестри

автор:Аида Паникян

visibility 424

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ