22 Август 2024четвъртък16:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Личности

Нгуен Фу Чонг - "перфектният комунист"

Благодарение на антикорупционната му кампания "пламтяща пещ" във Виетнам са заловени десетки престъпници

/ брой: 142

автор:Таня Глухчева

visibility 1321

Покойният бивш генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг, който почина на 80-годишна възраст след тежко боледуване, оставя трайна следа не само в историята на родината си, но и на целия азиатски континент. Почти две седмици след кончината му, световни лидери скърбят за загубата му. Дори Папата нарече неочакваната му смърт - непрежалима. Според видни политически анализатори, със смъртта му се отбелязва краят на една политическа ера.

Кой е Нгуен Фу Чонг и какво е наследството му?

Нгуен Фу Чонг е първият генерален секретар на ЦК на ВКП, изкарал три мандата на най-висшия пост в страната след либерализацията на икономиката, предприета през 1986 г. Той влиза в Политбюро през 1997 г.
Като генерален секретар на управляващата комунистическа партия на Виетнам от 2011 г. насам, а в един момент и като президент, Чонг е смятан за един от най-могъщите лидери на страната от десетилетия насам. Освен че контролираше бързото развитие на виетнамската икономика, 80-годишният Тронг беше известен и с антикорупционната си кампания „пламтяща пещ“, както самият той я нарече. Благодарение на нея, са заловени десетки държавни служители и ръководители на предприятия, "сгазили лука" от 2021 г.

Антикорупционната кампания е представяна като част от опитите на Виетнам да засили привлекателността си като дестинация за чуждестранни инвестиции в разгара на ожесточената конкуренция между САЩ и Китай.
Затова не бива да ни учудва, че е преизбран три пъти за генерален секретар на Комунистическата партия на Виетнам (2011 г., 2016 г. и 2021 г.), а през 2018 г. става и президент след смъртта на тогавашния държавен глава Чан Дай Куанг, което се определя като "скъсване с партийната традиция".
Известен е и с политиката си на “дипломацията на бамбука”, визираща гъвкавостта и адаптивността на това растение. Основното мото е преминаването през световните геополитически бури с минимални щети, като се избягват твърдите ангажименти с един или друг лагер.
"Нгуен Фу Чонг несъмнено е най-влиятелният виетнамски политик на 21-ви век", казва Лин Нгуен, водещ анализатор за Виетнам в Контрол Рискс, цитиран от в. “Банкок пост”. "Той оставя в наследство напълно възстановена неоспорима власт на партията и безпрецедентна антикорупционна кампания, застигнала стотици корумпирани висши политици."

Роден в бедно селско семейство,

той успява да изкачи стълбата на властта с упоритост, силни принципи и вяра в комунистическия идеал, но се съобразява и с условията на съвременния свят.
Чонг е силен привърженик на отварянето на държавата за чуждестранни инвестиции. С подписването на множество споразумения за свободна търговия Виетнам се превърна в една от най-зависимите от търговията икономики в света. Към края на 2023 г. стойността на износа на Ханой е приблизително равна на размера на икономиката му, като бившият враг САЩ вече е най-големият му експортен пазар.
През 2015 г. Чонг стана първият виетнамски партиен ръководител, посетил Щатите, където се среща с президента Барак Обама.

По време на мандата си той развива близки отношения и с китайското правителство и Комунистическата партия, въпреки че двете страни и до днес имат нерешени спорове в Южнокитайско море. Пекин е водещ търговски партньор на Ханой и основен чуждестранен инвеститор. А през последните години Виетнам се превърна в основна дестинация за компании от веригата за доставки и производството, които напускат Китай на фона на търговското напрежение и геополитическото съперничество между Вашингтон и Пекин.

Поддържа добри отношения с Русия и Северна Корея

Смъртта на Чонг настъпва в момент на политически сътресения за комунистическото ръководство на Виетнам. През последните месеци трима високопоставени лидери напуснаха след обвинения в злоупотреби.
Остава да видим дали е предал завета си на по-младите членове на Виетнамската комунистическа партия. А и не само на тях. Той е от малкото съвременни лидери, от които могат да се учат желаещите да управляват.
Все още не ясно кой ще заеме мястото му. Един от възможните наследници е президентът на страната То Лам, но не е сигурно. Предстои да видим дали Ханой ще поеме нов завой или ще продължи да следва политиката на перфектния комунист.

След 20 години почти половината работещи ще са на над 55 години

автор:Дума

visibility 965

/ брой: 160

България продължава да е в челните места по жертви на трафик

автор:Дума

visibility 954

/ брой: 160

Нова социална услуга разкриват в Разград

автор:Дума

visibility 946

/ брой: 160

ЕС започва да слага мито на украинския пчелен мед

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 160

Шарка по овцете в Гърция близо до границата с България

автор:Дума

visibility 961

/ брой: 160

Собственият дом става недостижим за много европейци

автор:Дума

visibility 940

/ брой: 160

Строителството ни тръгна надолу, докато в ЕС расте

автор:Дума

visibility 905

/ брой: 160

Украйна предприе мащабно нападение срещу Москва

автор:Дума

visibility 935

/ брой: 160

Кенеди-младши ще подкрепи Тръмп

автор:Дума

visibility 932

/ брой: 160

Путин посети Чечня

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 160

Венецуелският парламент бави закон "срещу фашизма“

автор:Дума

visibility 901

/ брой: 160

Днешните 55 - вчерашните 30

автор:Аида Паникян

visibility 992

/ брой: 160

Крещящо лицемерие

автор:Велизар Енчев

visibility 1126

/ брой: 160

Правните абсурди продължават

автор:Дума

visibility 1027

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ