Почти 10 пъти е намаляло производството на вино в Русенско
/ брой: 155
Лозарството може да има сериозен принос за развитие на дейността на земеделските стопанства в Русенска област, особено ако се възстанови отглеждането на лозе в посадъчен материал, обясни директорът на земеделската служба. Това заяви на заседание на Областната комисия "Земеделие, рибарство и селски райони" Димитрия Илиева, директор на Областна дирекция "Земеделие", предаде "Фокус". За съжаление обаче територията, която обхващат лозята, сега е само около 30% спрямо 2000 година. Основните причини за това са раздробяването на лозовите масиви на микропарцели поради възстановяване на собствеността, както и намаляване с почти 10 пъти производството на вино. През последните години са създадени 101 хка с нови лозови насаждения, от които 58 са червени и 43 хка с бели винени сортове. Създаден е бил и един разсадник от 14 хка.
Илиева посочи, че въпреки мерките за подкрепа на земеделските производители чрез фондовете на Европейския съюз и чрез държавните помощи, все още бавно се преодолява едностранчивата продуктова структура на земеделието. Това не позволява да се използват природните дадености и ресурси на селските общини и не осигурява стабилен поминък на населението. В областта има благоприятни природно-климатични условия за отглеждането на зеленчуци и плодове, но няма ръст в производството.