12 Октомври 2024събота11:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Д-р Лидия Чорбанова: Левицата има решения за здравеопазването и доходите на хората

Първата ми задача – бюджетът да задели средства за превенция и профилактика на българските граждани, споделя кандидатът за депутат от „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“

автор:Дума

visibility 92

„В момента държавният бюджет не отделя стотинка за превенция и профилактика, здравето на българските граждани не се опазва. Първата ми задача в следващия парламент е да променя това“, заяви водачът на листата на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ в Смолян д-р Лидия Чорбанова пред Евроком.

Каузата на д-р Чорбанова е здравеопазването, но признава, че то няма как да се подобри, без да се подобрят и социално-икономическите показатели на страната и не се повишат доходите на гражданите – комплексни проблеми, за които „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ предлага решения.

Със своите 100 решения за ускорено развитие на България левицата си е поставила за цел постигане на 5% изпреварващ икономически ръст чрез реализирането на група Национални стратегически проекти. Приоритет за лявата коалиция е справянето с демографската криза, за което е заложила мерки, като държавна субсидия за млади семейства за закупуване на първо жилище, освобождаване от данък върху доходите на млади хора до 26 г., подпомагане на майки студентки и  увеличаване на еднократната помощ при раждане на първо, второ и трето дете. „Демогарфският въпрос е изключително важен. Ние сме го поставили пред скоба“, категорична е д-р Чорбанова.

Нейна лична кауза е връщането на гериатрията като наука, която се грижи за живота и здравето на възрастните хора. „Населението ни застарява, а българските възрастни хора живеят в бедност. Това ще бъде един голям пробив след години и в България ще бъде възстановена тази специалност - това мога да го обещая“, посочва тя.

На въпрос защо се включва в надпреварата за следващия парламент с коалиция „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“, д-р Лидия Чорбанова отговаря така: „Заради чувството, че българското общество никога не е било по-разделено, отколкото е сега. В един период, в който и външният, и вътрешният натиск е изключително голям, а българинът живее все по-зле, е много важно управлението на държавата да бъде в ръцете на можещи и знаещи хора, които обичат България и ценят живота и здравето на българските граждани. Това бе най-важният ми мотив.“

Като кандидат за народен представител от Смолян, д-р Чорбанова си спомня, че именно тук е разкрит първият кабинет по инициираната от нея Национална програма за подобряване майчиното и детското здраве. „Здравеопазването е голям, но не единствен проблем в областта. Има населени места, които нямат достъп до болнична помощ – там хората са лишени от здравна грижа. Това е и регионът с най-голям демографски срив в България. Смолян води и друга негативна класация – всички знаехме, че Северозападът е най-бедният регион в Европа, Смолян го изпревари“, посочи част от местните проблеми д-р Лидия Чорбанова, с които тя е готова да се бори.

„В листата на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ сме включили лекари, психолози, икономисти, юристи, лесовъди – хора, които са специалисти и са доказали с житейския и професионалния си опит, че обичат Смолян и могат да бъдат полезни на него. Нашата битка е за подобряването на здравеопазването и на социално-икономическите възможности на региона“, посочи тя.

Д-р Чорбанова споделя, че е обнадеждена от срещите си с хората: „Искрено ме радва, че се чувства техният заряд. Няма човек, който да сме срещнали и да не е бил обнадежден, че този път, на тези седми поредни избори, може да настъпи промяната.“

В заключение тя призова българските граждани да подкрепят кандидатите на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“: „Ние сме хора, които обичаме Смолян и България. Знаем, че сме тръгнали на дълъг и труден път, но сме готови да дадем най-доброто от себе си. Това е кауза!

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 1190

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 1194

/ брой: 194

Фалшив Путин съобщи в ефир, че подава оставка

автор:Дума

visibility 1162

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1294

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 1201

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ