01 Октомври 2024вторник02:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Геополитика

ЦРУ или МИ-6 стои зад Израел?

/ брой: 185

visibility 84

Валентин КАРДАМСКИ

Войната между Израел и "Хизбула" започна, но убийството на лидера на шиитската групировка Хасан Насрала не означава, че тя ще свърши. Или поне надали ще е скоро. Това, че до обяд на 28 септември от "Хизбула" отричаха смъртта му, за разлика от израелските военни, не е от съществено значение. Възможно е лидерът им да е бил в критично състояние или да е загинал и да са знаели, но да са планирали ходовете си след обявяването на новината с Иран. Най-малко са решавали кой ще го наследи.
По-важни са другите въпроси – как Израел успя да убие Хасан Насрала с такава бързина от началото на военната си операция, при все че още не са обявили официално война, и с кои сили си сътрудничи скрито Тел Авив.
Отговорът на първия въпрос мисля, че се крие още в терористичния акт от страна на МОСАД, макар да не си признават, че те са в основата на взривените пейджъри и радиостанции на "Хизбула". Възниква въпросът как така се стигна до детонацията им, след като е повече от ясно, че една военна групировка преди да раздаде ключова техника за комуникация, е редно да я провери?
Освен детониращото устройство във всеки пейджър и нужното количество взрив, можем ли да изключим, че не е имало и вградено друго устройство, което да проследява и предава сигнал за локацията на притежателя му, с кого комуникира, какво казва и пр.? Т.е. с хилядите пейджъри МОСАД да са подслушвали "Хизбула"? Не можем да изключим тази хипотеза. По-скоро можем да приемем, че е по-вероятна.
Идва следващият въпрос – защо? Защо се случи? Може ли да мислим в посока, че или сигурността на "Хизбула" е била пробита, или че са я занемарили в сериозни мащаби. Всъщност едното не изключва другото. Можем! Дори да е имало проверка, която да е констатирала, че комуникационните устройства са превърнати в бомби и са предавали сигнал до врага им в лицето на Израел, информацията не е достигнала до ръководството на "Хизбула". По същество това отново е пробив в системата им за сигурност.
Нека да припомним, че, преди да бъде убит лидерът на групировката Хасан Насрала, редица други висши военни под него също бяха ликвидирани с ракетни удари. Такава висока успеваемост от страна на Израел и МОСАД не може да се дължи просто на добро разузнаване и шпионаж. Те може безспорно да спомогнат, като потвърдят предварително събрана сериозна по обем оперативна информация, доставена чрез техническо проследяване. При такова количество ликвидирани военни и за такива кратки срокове това може да е станало единствено посредством пейджърите.
Когато вече в Израел са сглобили нужния им пъзел за това къде се намират щаб квартирите, помещенията, часовете на срещите и прочее оперативна информация на "Хизбула", са взривили пейджърите. Това допълнително им помогна, защото в някакъв смисъл „извадиха от строя“ хиляди сътрудници и членове на групировката. И тогава започнаха ракетните атаки, след като са били сериозно подсигурени с информация.
Вторият въпрос - кой стои логистично зад една подобна операция, е не по-малко важен, а дори е по-съществен. По-достоверния отговор можем да получим на принципа на елиминирането на вероятностите. Най-напред да кажем, че със сигурност има поне три разузнавателни служби, които имат потенциал и може да са били в сътрудничество с израелската МОСАД по изпълнението на операцията. И това са руската, американската и английската. Но вероятността Русия да провокира ескалация на конфликт в Близкия изток, който да излезе от контрол, е минимална на фона на това, че самата тя е въвлечена във война, а и няма ползи от реализирането на подобна провокация. Остават ЦРУ и МИ-6.
Още когато бяха взривени пейджърите, от САЩ побързаха да обяснят, че са били информирани в последния момент за операцията, т.е. около час преди да бъдат взривени. Това не означава, че не са знаели. Американското издание Axios писа, че на 16 септември, т.е. ден преди детонацията, Амос Хохщайн, който е главен съветник на американския президент Джо Байдън, е бил в Израел, където се е срещнал с министъра на отбраната на страната Йоав Галант. По време на разговорите са присъствали и високопоставени служители. Темата на многочасовите обсъждания е била само възможността от пробив на операцията от страна на "Хизбула", т.е., че може да разберат за нея, но не и че Израел се кани да детонира пейджърите. Пак казвам, това означава само на този етап, че САЩ са били наясно, че се готви подобна операция.
По-важният въпрос е има ли Америка полза да вреди на предизборните кампании на Камала Харис и на Доналд Тръмп с една рязка ескалация в Близкия изток, която вече изобщо не е изключена? Отговорът е – не. Ако това помагаше поне на единия кандидат, можеше да се предположи, че е американска операция. Но негативите в една война, нажежена до червено, която ще въвлече в САЩ, носят само и единствено негативи! Тръмп, който не крие симпатиите си към Израел, ще се сблъска с негативи от страна на много американци и ще му се наложи да втвърди тона към Тел Авив.

Kritichno.bg, със съкращения

Ниски добиви на слънчоглед, олиото може да поскъпне

автор:Дума

visibility 1184

/ брой: 185

Вносът на украински мед у нас е скочил с 61%

автор:Дума

visibility 1115

/ брой: 185

Зъболекарите искат въвеждане на данък за вредните храни

автор:Дума

visibility 1090

/ брой: 185

Работодатели уволняват чрез съдебни изпълнители

автор:Дума

visibility 1204

/ брой: 185

Евакуират поетапно българите от Ливан

автор:Дума

visibility 1252

/ брой: 185

В САЩ не сложиха знамето на РСМ

автор:Дума

visibility 1349

/ брой: 185

75-годишно приятелство между България и КНР

visibility 1065

/ брой: 185

Писна ни от глупости

автор:Мая Йовановска

visibility 1826

/ брой: 185

Държава на изпитите

автор:Барбара Пейчинова

visibility 1607

/ брой: 185

Площадна геополитика

автор:Юри Михалков

visibility 1772

/ брой: 185

БСП иска предоговаряне на условията по Зелената сделка

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ