08 Август 2024четвъртък20:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: БНР

Как да реагираме адекватно при пожар в природата, вкъщи или в града?

автор:Дума

visibility 421

Тази година летният сезон е изключително горещ, но може и да се каже опасен - и за нас, и за околните на нас животни и природа.

Затова и в този брой на предаването "Чуй лятото" се опитахме да се вслушаме в лятото, така че то да е благосклонно към нас, а ние максималното да извлечем от него по най-добрия и безопасен начин. 

Разговаряхме със специалист как да сме адекватни в случай на пожар - в града, на работа, вкъщи или сред природата.

"Ако сме в природата и забележим признаци на пожар – дим, мирис на изгоряло и пламъци, е необходимо внимателно да оценим обстановката, да преценим къде е огнището на пожара и накъде се разпространява". Това обясни в интерю за предаването "Чуй лятото" по програма "Хоризонт" главен инспектор Йото Василев - началник на сектор "Държавен противопожарен контрол" в Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. 

  • При пожар в природата:

"Ако запалването е в начална фаза, можем да го потушим с пръстпясък, както и с тупалки от зелени клони или вода, ако разполагаме с такава. При опасност от усложняване на ситуацията трябва да потърсим безопасен път за отстъпление, т.е.да се евакуираме. Правилата се да се придвижваме по посока обратна на вятъра, както и в близост до водоеми, реки, язовири и езера, ако има такива", добави той за това как да реагираме в случай на пожар на открито.  

По думите му е добре, ако можем "да намокрим дрехите и косата си, като по този начин ние ще ги предпазим от възникване на запалване", както и да "вземем плат или някаква дреха, която да намалим и да постави на устата и носа си като по този начин тя действа като филтър и ще ни помогне да се евакуираме". 

"Ако все пак дрехите ни се запалят, добре е да не тичаме, тъй като по този начин ще разпространим горенето. Правилото е да легнем на земята, с ръце да покрием лицето и носа си и да започнем да се търкаляме, докато горенето спре", добави главният инспектор. 

Началникът на сектор "Държавен противопожарен контрол" посъветва и "след като първоначалната опасност отмине"  да се обадим на Телефон 112 или "да потърсим помощ, да съобщим за пожара в най-близката хижа или кметство", където да уточним "къде е пожарът, дали има засегнати хора, които са на мястото на пожара и изчакваме да дойдат спасителните екипи", на които след това "даваме цялата информация, с която разполагаме и чакаме допълнителни указания от тях".

  • Как да избегнем пожар на открито?

"Ако сме сред природата е много важно да знаем, че паленето на огън в гората е забранено - освен на специално обозначените и разрешени места", а в случай, че има вятър в гората забранено е паленето на огън дори на тези места, предупреди инспектор Йото Василев: 

"Ние трябва да разполагаме със средства, с които да загасим евентуално възникнал пожар - тупалки, които да бъдат направени от зелени клони или можем да си направим предварително такива от гума. Трябва да разполагаме с вода, която да използваме за гасене не само при възникване на пожара, но и след като сме свършили със съответното забавление."

"Важно е да и да не изхвърляме цигари и отпадъци, както и стъклени бутилки, които освен че замърсяват околната среда, създават опасности за възникване на пожари - стъклените бутилки поради естествени дефекти могат да предизвикат ефекта на лупата, с който да запалят близкоразположени горими материали, включително и треви, храсти и дървета", каза още той. 

  • При пожар у дома:

"Ако имаме пожар вкъщи трябва да запазим спокойствие и да не изпадаме в паника, както и трябва да знаем, че разполагаме обикновено само с около 2 минути, през които можем да се евакуираме, така че максимално бързо трябва да реагираме", предупреди главен инспектор Йото Василев:

"Ако разполагаме вкъщи с пожарогасител, можем да го използваме за гасене на пожара. Може да използваме и вода, като помним, че е с вода не се гасят инсталации под напрежение, електрически уреди, както и мазнини. 

"За гасене на мазнини могат да бъдат използвани оцет, сода, както и ако смесим оцет и сода се образува въглероден диоксид, което допълнително спомага за гасенето на пожара с мазнини", посъветва той в случай, че ни се запали тигана при готвене, например. 

  • Ако можем да се евакуираме:

"Ако преминаваме през задимени помещения се движим ниско долу, където опасните продукти са по-малко. Отново можем да използваме намокрена кърпа или парцал върху устата и носа, така че да ни предпази от твърдите продукти на горенето", каза инспектор Василев:

"Ако усетим, че има висока температура, видим на дим, който да излиза под вратата, около вратата или дръжката на вратата е гореща - това означава, че пожарът е много близо до нас и в такъв случай ние не трябва да отваряме тази врата".

"Можем също така да влезем в банята, като да намокрим с вода дрехите и косата си, да оставим душа пуснат, докато ни спасят"добави той, както и напомни, че:

"Когато се евакуираме от жилището си, трябва да използваме задължително стълбището. В никакъв случай не използваме асансьорите, но ако сме в асансьора по време на възникване на пожар - трябва да слезем на най-близкия етаж и да се евакуираме по стълбището навън". 

  • Ако не можем да се евакуираме:

"Ако не можем да се евакуираме навън от жилището - отиваме в помещение, което в момента не е засегнато от пожара и се опитваме да уплътним около вратата на помещението с подходящи дрехи, парцали и кърпи, които се намокрят с вода, така че да предпазим разпространението на дима вътре в помещението", посъветва главният инспектор, както и да се обадим отново на Спешния телефон 112:

"Съобщаваме къде се намираме, така че да можем да бъдем спасени от това място и добре е също да поставим някаква знак - кърпа, парцал на прозореца или на терасата, така че спасителните екипи, пристигайки да знаят къде точно се намира застрашеният човек". 

  • При пожар на обществено място:

"В обществените сгради обикновено има доста активни и пасивни мерки за пожарна защита - пожарогасители, пожарни кранове и пожароизвестителни инсталации, пожарогасителни инсталации, които да ни помогнат в случай на пожар", каза Йото Василев от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. 

По думите му, ако пожарът е в началната си фаза, то може да се опитаме да го загасим, "тъй като във всяка обществена сграда има пожарогасител" -  "от праховите пожарогасители или тези с въглероден диоксид", но отново трябва да съобразим да не използваме вода, ако е инсталация под напрежение.

"Ако пожарът е в малък, тогава подръчните средства за гасене са много ефективни, но когато видим, че пожарът е голям -  помещението е обхванато изцяло от дим, идва към нас, то тогава не трябва да се опитваме, а максимално бързо да се евакуираме, тъй като това създава пряка опасност за нашия живот и здраве", подчета главният инспектор: 

"В такъв случай пак трябва да се придвижваме приведени ниско долу, така че да опасните продукти на горенето да бъдат по-малко. Ако се придвижваме в много задимена среда и усетим, че температурата всъщност се повишава - това означава, че ние се приближаваме към пожара и трябва веднага да смени местоположението си, т.е. да се опитаме да се евакуираме в другата посока. Също така отново можем да се опитаме, ако сме попаднали в помещение, от което няма как да се евакуираме - да уплътним около вратите, така че да изчакаме спасителните екипи да ни помогнат". 

  • При тълпи от хора при пожар?

"Има опасност да паднем и да се задушим, ако сме в тъпла от хора при пожар", предупреди инспектор Йото Василев:

"В такъв случай е добре ние да сгънем ръцете в лактите си и да се приведем назад, като се придвижваме по този начин и си избутваме път, така че да можем да се евакуираме, за да можем натиска от тълпата да го преодолеем. Не трябва да изпадаме в паника, тъй като нашата паника не само, че на нашите ни навреди, но също така може да навреди на останалите хора, които да се заразят от нас и по този начин да не можем да се евакуираме нито един от нас". 

Използват се само стълбища - не се евакуираме по асансьори или ескалатори, които "обикновено при пожар спират, ако са свързани с пожароизвестителната система", т.е. може в краен случай и по тях, каза още той:

"Ако няма никакъв вариант да се евакуираме по евакуационните пътища, които са осигурени, можем да се опитаме да стигнем до покрива, когато е плосък покрив или на тераса да чакаме да бъдем спасени от спасителните екипи, но също е само в краен случай".

  • За доброволците в помощ на пожарната?

В ефира на "Хоризонт" главен инспектор Йото Василев - началник на сектор "Държавен противопожарен контрол" в Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, обясни, че в нашата страна има два вида доброволци:

"Едните са регистрирани към доброволните формирования, създадени по реда на Закона за защита при бедствия. Такива доброволни формирования има към съответните общини. Те се създават по решение на Общинския съвет от кмета на Общината, както и към юридически лица има създадени доброволни формирования. Те преминават определено обучение, разполагат с техника, лични предпазни средства и те са част от Единната спасителна система на нашата страна". 

"Към момента у нас има създадени 244 доброволни формирования, като в тях имат над 3 300 доброволци, регистрирани към тях. Както казах те са обучени, могат пряко да бъдат използвани при гасене на пожари. Има също така и 24 доброволни формирования, които са към юридически лица и в тях има над 270 човека, които са регистрирани", уточни още той:

"Другите доброволци са спонтанно възникнали доброволци, т.е. при възникване на пожар, бедствие, наводние, те идват с цел да помогнат. Те също са много ценни за нас, но е важно винаги при тях и с тях да има професионалист-пожарникар, тъй като може да възникне опасност за техния живот и здраве. Той преценява в какви случаи те могат да бъдат използвани за гасене на пожари и кога трябва да се изчака определено време и тогава те вече да бъдат използвани. 

По думите му, изцяло пожарна само с доброволци не е най-добрият вариант:

"В страните от Западна Европа наистина има много доброволци и пожарните служби, професионалните са по-малко, а се разчита повече на доброволците, но това при тях е традиция, която е изграждана повече от 20 години". 

 в нашата страна доброволчеството набира скорост - през последните години се създадоха доста доброволни програми, вече в почти във всички общини, с изключение на няколко, имаме доброволни формирования създадени. Но със сигурност вбъдеще се надяваме да се развие още повече тази дейност, тъй като е важна за нас!" 

БНР 

Пореден опит да купим нови влакове

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 150

ББР си върна само 5 млн. лв. от 150 млн. лв. кредит

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 150

Отпускат кредити за замяна на печки на твърдо гориво с ВЕИ

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 150

Вдигат таксите за контрол на храните

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 150

Водна криза грози Гърция

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 150

Германците искат предсрочни избори

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 150

Разширяват затворите във Великобритания

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 150

Армията декларира лоялност към Мадуро

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 150

Феноменална промяна

автор:Александър Симов

visibility 849

/ брой: 150

На автопилот

visibility 1215

/ брой: 150

Кой календар са гледали МОН?

visibility 651

/ брой: 150

Фермери, не смесвайте стадата при паша!

visibility 486

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ