10 Юли 2024сряда11:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едва 20 на сто от българите слушат народна музика

17% предпочитат чалга, 14% рок, а 5 на сто класическа музика, сочи изследване

/ брой: 40

автор:Дума

visibility 3665

Едва 20 на сто от българите слушат народна музика.  17% от тях предпочитат чалга, поп музика - 15%, рок - 24%, естрада -12%, а класическа музика -5 на сто. Това показва проучване "Музикалните навици на българите" на "Тренд" по поръчка на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). То е проведено в периода 22 ноември - 9 декември 2023 г. между 1010 респонденти, а резултатите бяха обявени вчера от изпълнителния директор на БАМП Петя Точарова и Димитра Воева от социологическата агенция.
Висшистите предпочитат попа, а поп-фолкът е еднакво популярен сред жените и мъжете, но най-вече сред лицата между 20 и 50 г., живеещите в селата с основно и по-ниско образование. Сред феновете на рока повече са мъжете и по-младите възрастови групи, живеещи в градовете.
През 2023 г. всеки четвърти българин слуша или е слушал музика през музикалните платформи, сочат данните.
Всеки трети посещава концерти и консумира музика на живо. 62% от тях предпочитат да отидат на фестивали на открито, 52% са ходили на изпълнение в зала, а 29% са слушали музика на живо в клуб.
Българите обичат да слушат музика в ежедневието си, защото им действа успокояващо и подобрява настроението им, сочи изследването. Много от тях слушат предимно българска музика, но обичат и чужда. Качеството на музиката също им е важно, а не само нейният произход.
Най-предпочитаният източник на музика в България е радиото, споделят 39% от запитаните. Изключение от тази тенденция са най-младите между 16 и 19 години, които поставят на първо място музикалните телевизии.
Те са и най-ползваният източник и в селата - 27%. Дигиталните платформи пък са най-предпочитан източник на музика за 12% от българите.
Каналът Ютуб се използва от 42% от българите, като в тази група 69% от тях са гледали музикални видеа, а 46% са слушали музика без да гледат. По-високо потребление на тази платформа се наблюдава сред хората между 20 и 40 г. и висшистите, които слушат музика ежедневно. Най-предпочитаното място за слушане на музика за 29% е  у дома, а за 26% това е колата. На работното място и в заведенията слушат музика по 12%.
Преобладаващата част от хората обича да слуша повече от един жанр музика, а 20% от тях слушат пет или повече различни жанра.
За 77% от българите музиката съпътства живота им всеки ден или поне няколко пъти в седмицата. 85% са посочили, че музиката допринася да се чувстват добре.
11% от българите купуват компактдискове, а 3% инвестират във винилови плочи.
„4 от 10 души слушат изцяло или почти изцяло българска музика, но чуждестранната също има своя дял. 27% я предпочитат, а само 4% казват, че въобще не слушат българска.
Дяловете на пиратство за високи. Около 1/5 признават, че са теглили от Ютуб музикален аудио файл, а 12% признават, че го правят от сайтове за торенти.

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

Денонсиране на договора с България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

Европа е притеснена от визитите на Орбан

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

ЕС замразява процеса по присъединяване на Грузия

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 0

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 0

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ